Thursday, August 14, 2008

-:-When I'm Sick-:-

Pada 9hb Aug lebih kurang jam 2am, aku mengalami sakit perut yang amat. Tak dapat nak gambarkan sakit tu macam mana. Maha sakit macam nak beranak..huhu. Air mata aku tahan, mengenangkan mungkin sakit biasa tapi lama-lama...makin sakit. Aku tertongeng-tonggeng menahan. Hubby aku bagi ubat angin tapi masih sakit. Aku muntah-muntah & cirit Birit. Aku sakit sampai la ke pagi..then terus hubby aku bawa ke HUKM. Disana aku menerima rawatan..sebelum berjumpa doc..aku diberi satu injection menahan sakit tapi masih sakit..then doc panggil masuk untuk pemeriksaan. Doc cakap aku kemungkinan kena appendiks..so doc ambik darah aku & urine test.

Aku terus ditahan di ER...terbaring keseorangan...sepi!Hubby aku setia menunggu diluar. Aku rasa..aku la pesakit yang memang muka tak malu...kahhhh sebab apa tau..dah le aku duduk bawah Vent..sejok yang amat..then doc datang check..aku tanya doc..boleh slowkan aircon tak...kahhhhh...dia suh nurse kasi lagi satu blanket kat aku...tapi sejok jugak...dr kul 8.45 aku admit kat ER...doc masukkan air...sebab aku tak boleh nak makan atau minum. Bila nurse datang je..aku tanya..nurse..mcm mane sy ni..fed up giloss tunggu...jam lak dah menunjukkan pukul 10.20..ya allah...punya la lama...aku ingat baru kul 9 lebih. Then datang doc...dia check-check aku, doc ni pun suspect aku apendiks. Opss...lupa lak..ada citer kelakar...kahhhh. Before aku admit kat ER...doc lelaki yang rawat aku...hehehe..hubby aku cakap..macam nak sepak-sepak jer bila dia bercakap..wakakakak..bukan apa...doc yang rawat aku mula-mula tu.. memang bagus. Dia terangkan semua fact tentang sakit. Semua dia tanya aku... mengandung ke tak?? Ishkk...baru lepas bulan mengambang..nak ngandung mende doc oii...hahahah..yang kelakar..doc ni...doc lembut..dengan slang dia...hehehe..ok.. abis dah citer pasal doc lembut tu. Berbalik dalam ER..aku rasa...dah 5 ke 6 doc datang cek aku. Sorang doc pompuan cek aku,dia kata mungkin apendiks..klu worse kena operate!Dengar je operate...dup dap dup dap dah aku...huwaaaaaaaa. Tak sanggup rasanya kena operate lagi. Aku tanya xde alternatif lain ker...jawapannya..TIADA kalau dah terok...takot kalau lambat..pecah dalam..huhu. Then datang doc Arab (aku rasa la sebab muka dia macam org arab-Hensemmm)dia cek aku,dia bagitau..ujian darah aku menunjukkan semuanya ok. Urine test ada problem skit..katanya ada infection,mungkin food poisoning..then doc tu decide aku kena admit ward. Bila doc arab ni bagitau aku yang mungkin aku tak kena apendiks..terus aku pikir alya kat rumah..sian anak mama...chicken pox tak baik lagi..mama pulak sakit. Terus aku jumpa doc arab tu aku cakap aku tak nak admit ward sebab aku ada baby kecik. Doc arab suh aku tunggu ketua dia. Dalam 15min camtu..ketua dia datang..hensem gak...wakakakak. Dia check aku dulu...pastu dia tengok aku bersila..dia cakap mungkin bukan apendiks. Dia bagi aku balik tp kalau sakit lagi terus datang,jangan tunggu sampai esok hari.

Tengahari aku balik,makan sikit then makan ubat yang farmasi bagi..paracetamol. Lepas makan aku tido tapi perut rasa sakit lagi. Pukul 5 lebih aku bangun,perut masih sakit yang amat. Aku rasa perut aku keras sangat...huwaaaaaa tak tahan sangat time tu. Hubby aku berkeras nak bawa HUKM balik tapi aku cakap nanti dulu. Lebih kurang kul 8..memang tak leh tahan dah. Hubby aku antar alya kat umah SIL aku. Then terus ke ER HUKM. Sampai sana jer...terus register nurse terus tolak aku kedalam..tak yah nak tunggu-tunggu turn. Dah masuk dalam ER,kena ambik darah lagi. Sakit siot cucuk-cucuk ni...huhu. Nurse yang cucuk lak tak jumpa urat..tau je la urat tu bengkak macam mana. Then aku terbaring lagi kat ER,kali ni kejap jer sebab terus admit ke ward. Aku masuk ward dalam kul 12tghmalam. Sian hubby aku...dengan tak makan..sayang betul dia kat aku...huhu..aku pun sayang hubby aku gak. Malam tu aku tak boleh nak tido...perut sakit yang amat. Mengerang dalam kesopanan...kahhhh.
Doc datang cek aku...dia suh puasa,klu sakit confirm la apendiks. Perut aku sakit sampai ke siang...tengok orang lain makan & minum..sedih sangat coz aku tak boleh nak makan & minum...sib baik aku loss apetite. Siang ahad..doc pakar datang check aku. Dia tekan-tekan perut aku...ya allah..sakit bangattttt!!! Dia cakap memang apendiks..then terus arrange untuk operation. kebetulan lak hari ahad..OT room takde orang..jam 11pagi nurse suruh aku bersiap-siap,tukar baju untuk operate. Kebetulan hubby aku dah sampai...aku masuk OT Room 11.30pagi. Time ni...berdoa banyak-banyak..moga dipermudahkan perjalanan operation ni. Aku terus diusung ke bilik yang aku kena operate. Semua peralatan dah siap sedia. Pakar bius dah bersedia nak bius aku..dia masukkan ubat bius & ubat tido melalui jarum kat tangan aku..seminit je terus aku terlelap..langsung tak sedar...tertido..dibuai mimpi yang indah.

Bila aku tersedar...aku cuba membuka mata aku..namun amat payah sekali. Penglihatan aku amat-amat kabur...tapi aku paksa jugak bukak. Aku nampak jam didepan aku.. menunjukkan pukul 1 tengahari. Aku masih diberi warmer supaya badan aku tak menggigil. Untuk 1/2 jam aku masih dalam ruang menunggu OT Room..nurse nak periksa BP aku sebelum dihantar ke ward. Jam 1.45pm...nurse dari ward datang..bawa aku ke ward surgeri 2. Hubby aku & famili aku sedia menanti diluar bilik OT. Tak mampu untuk aku tersenyum sebab lalok dek ubat bius. Selamat akhirnya pembedahan apendiks aku ni..pembedahan ni doc masukkan kamera dalam perut aku. Ada 3 lubang kat perut aku. Satu kat pusat,dua lagi di kanan & bawah. Sekarang ni aku masih bercuti, aku harapkan semua kawan-kawan mendoakan kesejahteraan aku.

Bertemu dilain masa...


4 comments:

nasz said...

semoga kak sue cpt sembuh

ai said...

sian kau susu!!

wei, putih lak pewot kau yer?? cam aku takleh nk caye lak..hihihi..Tp aku kelakar la ngan baju spital kau tu. cam baju banduan jek! kahhhhh

hish! x sabar2 nk tunggu kesinambungan crite kau ni..huhuhu

ai said...

::SEMOGA CEPAT SEMBUH SEPERTI SEDIA KALA. BAK KATA KAU, LEH RONGGENG-RONGGENG!::

Eda said...

dugaan datang serentak tu...
sabar bebanyak yer kak sue...
maybe ader hikmah tu...
aku doakan korang cepat sembuh...