Tuesday, November 11, 2008

-:-Pilu hati seorang ibu-:-

Assalamualaikum...

Semalam aku ke HUKM...tengok anak bb sit. Anak dia admitted last monday because of fever that never recover. Her son start fever last Wednesday..since that demam dia masih tak baik-baik. The worst is bila her son mengadu sakit kaki & tangan. Then bawa ke hospital Kajang on monday. Kat sana doc bg ubat & other treatment. At that nite,suddenly her son kena fit,like strok pun ada coz left side dia macam dah senget. Some more 1 broken teeth coz kancing gigi. Kejadian tu terjadi masa kul 5pg then terus anak dia tak sedar. In the morning bila doc datang,terus buat treatment. Jolok-jolok tekak,ingat anak kucing ker! I'm really mad bila dengar this kind of doctor buat treatment. Then terus decide nak ambik air tulang belakang without any testing or what ever. Just giving a solution,apa punya doctor la macam ni. That time masa doc buat itu ini,mulut anak dia dah kuar darah mungkin sebab dah kena jolok-jolok kat tekak...huhu.

Then doctor kajang said kena scan..so bawa ke hospital serdang coz hosp. kajang xde all that kind of equipment. Pelik jugak la,takkan dah bertahun-tahun hospital tu masih tak cukup kelengkapan. Then dah kena usung ker serdang. Sampai serdang,same problem jugak not enough equipment. What the hell la?? Hospital serdang tu masih baru,memang not weird la if tak cukup. Kenapa admin tak call serdang 1st. Then bila kat doc kat serdang tengok anak bb sit terus kata kena masuk ICU. Kalau kat kawasan cheras,yang complete all equipment & specialist is only PPUKM or HUKM la.

Sampai di HUKM,terus masuk PICU (Pediatrik intensif centre units). 2 hari tak sedar langsung katanya. Doc ambik darah,then buat blood test. Doc cakap tak dapat detect virus apa then last solution kena ambik air tulang belakang. So after think deeply, the parent give permission untuk ambik air tulang belakang. So the next day,doc dah keluarkan result. The result menunjukkan takde virus luar dalam badan anak dia. Mula-mula doctor suspect maybe that virus from oversea. Then bila dah buat test pada air tulang belakang,all clean from outside virus but virus tu dia yang hasilkan sendiri. Imun dari badan anak dia sendiri.

Semalam bila aku tengok keadaan anak bb sit,aku kelu. Air mata aku hampir menitis. Anak dia ni seorang yang amat aktif. Bila aku tengok dia terbaring di katil...pilu sangat hati ini sebab aku pun seorang ibu. Keadaan dia seperti orang kena strok, badan sebelah kiri tak mampu bergerak. Tangan dia mengerekot mungkin akibat kejang. Dia hanya mampu menangis...menangis sehingga aku pun menangis. Ibu dia bgtau aku dia boleh bercakap tapi seperti budak yang nak belajar bercakap. Sebutir-sebutir tutur katanya. Hati ibu mana x sedih melihat anak yang selama ini amat aktif,mampu berlari,bercakap..tiba-tiba berkeadaan demikian. Masih terbayang-bayang lagi dimata aku ni keadaan muhamad hazwan aqil yang berumur 6 tahun tu. Tiada lagi air mata yang dapat aku lihat pada wajah ibu aqil,mungkin dia tabah menghadapi dugaan ni. Entah bagaimana la kalau aku berada ditempatnya (menangis).

Ya allah,kau berikanlah kekuatan pada ibu & anak untuk menempuh dugaanmu ini ya allah. Kau kuatkan lah semangat mereka berdua.

10 comments:

kirana-ummikmal said...

x dapat bayang aku kat temapt bb sitter tuh.... mase ikmal demam yg lemah 1 badan pun aku asik nangis...
ni pula mcm ni...sama2 la kita doa..mudahan adik neh cepats embuh dah aktif semula

ZiE said...

kesiannya :(( tapi apa mula puncanya tu kak sue?? demam mcm tu je ke? siannnnyaaa

Bibu said...

ni kalokes amik air tulang blakang ni yg slalu jadi camni...isk..mintak jauhkan...moga de tabah!

Rafizah Nordin said...

ya Allah...6 tahun hampir seusia dgn Boy.bile bace trkenang klu Boy yg duk kat tempat tu dan aku di tmpt bbsit ko. Nauzubillah... minta dijauhkan Allah swt.
mmg sedih la...menitis air mata aku membacanye.belum tgk keadaannya...
semoga Allah tabahkan hati bbsit ko sue...kite same2 bdoa...

elly said...

aku nangis kak sue! sejak bergelar mama nie, aku amat2 sensitif bab2 melibatkan ank nie... harap ibu dan ank ini tabah dgn dugaan ini! smg cepat sembuh!

NUR SYAFAWATI SHAMIOON said...

sedeynye sue...aku daokan anak bbsit ko sihat mcm budak2 lain...aminn

Lieza said...

sue.. sampai kan slm aku kat bby sitter tur ye.. ni sumer dugaan yg harus kiter terima.. dn mudahan segala urusan di permudahkan lah.. cepat2 lah sembuh...
mesin scan yang aku tau harga jejak jutaan ringgit.. even hospital aku nie pon ader satu je mesin scan yang nak menampung beban seluruh rakyat negeri johor. kalau rosak, patient hantar ke pvt hosp.
bersabarlah....

Ibu Mifzal Arsyad said...

sue...siannya..sedih la..moga2 ank bb sit tu cepat sembuh n kembali aktif cam biasa....

ai said...

Ya Allah...
Adoihai, sian la..takleh nak aku bayangkan camne perasaan mak dia. Sedangkan bila anak demam biasa pon tak tenteram jiwa. Ni pulak sekelip mata anak jadi camtu..Allahuakhbar!

ai said...

Ya Allah...
Adoihai, sian la..takleh nak aku bayangkan camne perasaan mak dia. Sedangkan bila anak demam biasa pon tak tenteram jiwa. Ni pulak sekelip mata anak jadi camtu..Allahuakhbar!