Wednesday, October 29, 2008

-:-Jom BBQ vs Pot Luck-:-

Aku sekarang ni tengah merancang nak buat BBQ...tempat & tarikh lom tetapkan. Tingin sangat nak BBQ sekarang ni...kalau dapat ikan,udang,sotong yang fresh...perghh..sure terangkat...wakakakak..aku citer ni pun dah meleleh...apatah lagi korang yang membaca..leh bayangkan tak?? Saja aku nak mendera deria rasa korang..wakakakakak.

Kalau ada geng-geng lain nak join,u ur welcome k. Leh kenal-kenal sama-sama rakan blogger ni. Sure lagi havoc...ekekekek. Aku bajet nak buat bulan NOV ni. Korang ada suggestion tak tempat yang best...baikk punya tempat. Ye la..dengan anak-anak kecik lagi kan...so better fine a better place. Senang nak change diaper..buat susu anak..nak bagi susu anak...priority is ANAK.

BBQ ni...kalau boleh,kita share la duit kan untuk beli ayam,ikan,udang etc la. So xde la pihak yang nak buat BBQ ni terbeban..ekekekek.

-:-"I LiKe tO meVE iT,mOve iT wiTh maDaGaScaR 2!-:-”

Jom tengok Madagascar 2.... Madagascar 1 aku dah tengok kat wayang..memang best citer katun ni....dulu en.somi tak layan citer katun ni..aku je yang kaki katun...ekekkeek..sampai la ni aku masih minat katun.

Friday, October 24, 2008

-:-Close House vs Pot Luck





Assalamualaikum
Dijemput kawan-kawan yang budiman lg baik hati ke rumah tertutup aku. Aku buat versi pot luck..maklum la tak cukup bajet..kahhhhh. Korang bw la makanan sorang skit-skit yer...so takde la makanan aku je korang rasa..leh rasa makanan orang lain. Sapa-sapa nak datang,leh YM aku mintak no phone..hehehe...& jangan lupa bawa makanan..hehehe

Regards,
Mama Alya da Vogi

Pot Luck berjaya dijalankan...hehehe.
Semua gambar di http://savemezero.fotopages.com

Wednesday, October 22, 2008

-:-Demam Chikungunya-:-

Info ni nak kongsi dengan semua blogger...sekarang ni demam ni tengah merebak. Alya pun hari tu kena demam ni. Bila nak berjalan je...jatuh..doc cakap tangkap sendi..sian anak mama.

Wabak chikungunya pertama kali dilaporkan di Tanzania pada tahun 1952, kemudian menyebar sampai Indonesia, yang dilaporkan pada tahun 1982 di beberapa propinsi di Indonesia. Jumlah kasus chikungunya tahun 2001 sampai bulan Februari 2003 mencapai 3918 kasus tanpa kematian.
Chikungunya, penyakit apa gerangan ?

Chikungunya adalah penyakit yang ditandai dengan demam mendadak, nyeri pada persendian terutama sendi lutut, pergelangan, jari kaki dan tangan serta tulang belakang yang disertai ruam (kumpulan bintik-bintik kemerahan) pada kulit. Gejala lainnya yang dapat dijumpai adalah nyeri otot, sakit kepala, menggigil, kemerahan pada konjunktiva, pembesaran kelenjar getah bening di bagian leher, mual, muntah dan kadang-kadang disertai dengan gatal pada ruam. Belum pernah dilaporkan adanya kematian karena penyakit ini.
Demam chikungunya sering rancu dengan penyakit demam dengue, demam berdarah dengue, dan campak, tetapi gejala nyeri sendi merupakan gejala yang penting pada demam chikungunya. Serangan demam chikungunya dalam bentuk KLB (kejadian luar biasa) sudah sering terjadi, terutama karena penyebarannya oleh nyamuk. Untuk mencegah serangan demam chikungunya, maka rumah, asrama, hotel, sekolah, pasar, terminal dan tempat-tempat lainnya, harus terbebas dari media berkembang biaknya nyamuk, termasuk 200 meter sekitarnya.

PENYEBAB CHIKUNGUNYA
Virus penyebab adalah virus chikungunya, kelompok Alphavirus atau “group A” antropho borne viruses. Virus ini telah berhasil diisolasi di berbagai daerah di Indonesia. Sedangkan demam berdarah dengue (DBD) disebabkan oleh “group B” antropho borne viruses.

Vektor ( Pembawa penyakit )
Penyakit ini ditularkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang juga nyamuk penular penyakit demam berdarah dengue (DBD).
Masa Inkubasi: Masa tunas antara 1-12 hari, pada umumnya 2-4 hari

Cara Penularan
Penularan demam chikungunya terjadi apabila penderita yang sakit digigit oleh nyamuk penular, kemudian nyamuk penular tersebut menggigit orang lain. Biasanya tidak terjadi penularan dari orang ke orang. Penyakit ini biasanya berlangsung selama beberapa hari kemudian sembuh sendiri.
Pemeriksaan Laboratorium
Untuk memastikan diagnosis perlu pemeriksaan laboratorium:
>> Serum manusia: Pemeriksaan serologis (IgM/IgG) dengan cara ELISA dan PCR
>> Vektor (nyamuk dewasa): isolasi virus (biakan) dan PCR

GEJALA CHIKUNGUNYA:
a. Demam
Biasanya demam tinggi, timbul mendadak disertai mengigil dan muka kemerahan. Panas tinggi selama 2-4 hari kemudian kembali normal.

b. Sakit persendian
Nyeri sendi merupakan keluhan yang sering muncul sebelum timbul demam dan dapat bermanifestasi berat, sehingga kadang penderita " merasa lumpuh " sebelum berobat . Sendi yang sering dikeluhkan: sendi lutut, pergelangan, jari kaki dan tangan serta tulang belakang.

c. Nyeri otot
Nyeri bisa pada seluruh otot atau pada otot bagian kepala dan daerah bahu. Kadang terjadi pembengkakan pada pada otot sekitar mata kaki.

d. Bercak kemerahan ( ruam ) pada kulit
Bercak kemerahan ini terjadi pada hari pertama demam, tetapi lebih sering pada hari ke 4-5 demam. Lokasi biasanya di daerah muka, badan, tangan, dan kaki. Kadang ditemukan perdarahan pada gusi.

e. Sakit Kepala: sakit kepala merupakan keluhan sering ditemui.

f. Kejang dan Penurunan Kesadaran
Kejang biasanya pada anak karena panas yang terlalu tinggi, jadi bukan secara langsung oleh penyakitnya.

g. Gejala lain
Gejala lain yang kadang dijumpai adalah pembesaran kelenjar getah bening di bagian leher dan kolaps pembuluh darah kapiler.

PENGOBATAN
Pengobatan demam chikungunya adalah pengobatan simptomatis dengan penurun panas atau penghilang rasa nyeri, disertai istirahat. Perjalanan penyakit ini umumnya cukup baik, karena bersifat self limited disease. Yaitu akan sembuh sendiri dalam waktu tertentu. Tetapi apabila kecurigaan penyakit adalah termasuk campak atau demam berdarah dengue, maka perlu kesiapsiagaan tatalaksana yang berbeda, penderita perlu segera dirujuk apabila terdapat tanda-tanda bahaya.
Belum ditemukan obat spesifik untuk penyakit ini. Juga belum ditemukan imunisasi yang berguna sebagai tindakan preventif. Namun pada penderita yang telah terinfeksi timbul imunitas / kekebalan terhadap penyakit ini dalam jangka panjang. Pengobatan yang diberikan umumnya untuk menghilangkan atau meringankan gejala klinis yang ada saja (symptomatic therapy), seperti pemberian obat panas, obat mual / muntah, maupun analgetik untuk menghilangkan nyeri sendi.
Contoh:
Penurun panas atau penghilang nyeri adalah obat non steroid anti inflamasi ( NSAI ), pilih salah satu contoh di bawah ini:
>> Parasetamol, antalgin
>> Natrium diklofenat
>> Piroksikam atau Ibuprofen


PENCEGAHAN
Penderita sebaiknya diisolasi dari gigitan nyamuk, sehingga dapat mencegah penularan ke orang lain. Setiap orang dapat mencegah gigitan nyamuk penular demam chikungunya dengan kelambu, obat nyamuk bakar dan semprot atau dengan kasa anti nyamuk.
Pencegahan terbaik adalah membebaskan sarang nyamuk di setiap rumah dan juga rumah-rumah tetangganya, asrama, sekolah, masjid, terminal dan tempat-tempat umum lainnya. Pembersihan sarang nyamuk di rumah sendiri adalah sangat penting, tetapi adanya sarang nyamuk di rumah tetangga merupakan ancaman penyebaran demam chikungunya, karena nyamuk dapat terbang sangat jauh.
Upaya penanggulangan KLB demam chikungunya adalah kerjasama serasi antara kegiatan penyelidikan, pengobatan-pencegahan dan surveilans ketat. Surveilans ketat dilakukan terhadap surveilans penderita demam chikungunya dan surveilans jentik secara berkala.
Adanya gerakan pembersihan sarang nyamuk di suatu desa akan berdampak pada penurunan angka serangan.

ni ada lagi info

http://sepaku.net/forum/sepaku-sihat-cerdas-dan-cergas/8916-chikungunya-sakit-demam-tulang.html

Monday, October 20, 2008

Sick..............








Salam semua...
Start khamis lepas,alya demam..sampai le hari ni...huhu..so worried. Bila tengah malam je...start la panas yang membara. Alya sure akan merengek-rengek & menangis. Susah hati beb...huhu. Aku rasa kaki & tangan dia sejok...tapi kepala & badan panas yang amat. Then hari sabtu aku bawa klinik balik sebab ada bintik-bintik merah kat badan alya...takot weiii...huhu...takot denggi.

Terus segera aku ajak en.somi ke klinik...kebetulan lak en.somi ada sportday pagi tu. Aku ingat demam alya dah ok...sebab nak g open house & sebeday...sekali tak ok gak. Tunggu en.somi balik...terus ke klinik. Doc cakap kena demam virus. Lega aku dengar...bukan denggi. Kasi mama demam takpe..jangan alya demam. Bila malam jer..kitaorang gilir-gilir laki bini. Aku tido...en.somi jaga..en.somi jaga...aku tido. Bila dah siang je..demam dia ok...suhu pun dalam 36C...bila malam je suhu dia 39C.

Hari ni demam alya dah kebah tapi lom kuat lagi nak beraksi seperti biasa. Risau gak tengok macam tu...bila nak berjalan jer..terhuyung hayang. Korang ada anak..sure rasa apa yang aku rasakan. Nak makan pun tak lalu...hilang selera. Nak berjalan kemana-mana pun x boleh...takot tiba-tiba demam lak..lagi haru. Takde rezeki aku nak beropen house minggu lepas..takpe la..asalkan alya cepat sembuh...aku tak kisah.

Mama Alya da Vogi..

Thursday, October 16, 2008

-:-Geram-:-

Semalam aku book online untuk pegi genting 1hb nov ni..bajet tido sana la..2D1N la konon-konon. Masa book tu aku tak pasan lak dia caj dalam USD...ni gara-gara tak cek betul-betul la. Silap aku gak! Ampeh tol. Genting caj aku USD40.80..bila tengok statement genting, baru aku pasan..allah..sengal tol aku! Aku pun call genting untuk cancel sebab en.somi tak available lak date tu..tup-tup salesperson tu cakap buat surat antar kat genting untuk web cancellation. Aku pun antar la thru email...tunggu punya tunggu still xde respond. Aku call balik..customer service cakap 24jam.

Hari ni aku call balik tanya respond. Customer service check ... tak boleh CANCEL! Eeeeeee..menyirap tol aku...sebabnya aku buat payment thru CC. Pastu kalau nak tukar date kena caj lagi..pale hangguk dia! Korang kalau nak pegi genting,jangan buat booking bayar online..kalau nak cancel...memang dorang xkan kasi even korang buat surat apa jadah semua. Aku boomm jugak genting ni nanti...huhhhh.

-:-Alya sick-:-

Semalam aku ambik alya dari bb sit...terasa badan alya macam panas tapi tengok alya cargas jer. Dah la semalam aku tinggal dua banak jer...en.somi ada jamuan raya. Dengan petir yang memancar,amat-amat menakutkan aku. Aku tutup langsir...takot petir masuk umah...huhuhu. Aku pun dok rapat-rapat je dengan alya tapi alya macam tak takot langsung..dia main macam biasa jer...anak mama ni. Dalam kul 7 lebih en somi balik...lega aku. Aku tanya la...'Ayang makan apa'?..Tak makan apa-apa pun sayang. Rupanya en.somi tak pergi jamuan tu sebab hujan yang terlampau lebat yang amat dengan petir pastu tingat anak & isteri dirumah...ngehngehngeh.

AKu pun masak la nasi & sambal udang skit untuk en.somi. Untuk aku,aku takde selera nak makan sejak lepas puasa ni. Aku makan nugget jer tu pun dah kenyang. Dalam kul 8 lebih camtu,en.somi nak tidokan alya. En.somi bawa masuk alya dalam bilik..aku kat dapur. TUp-tup aku dengar en.somi jerit panggil aku. 'Sayang...cepat! Alya muntah banyak ni! Aku dengan pantas kilat bawa kain buruk 3 inci besar...wakakakak..aku ingat takde la banyak mana. Sekali tengok..allah...banyaknya. En.somi lak dukung alya masa tu,abis badan en.somi dengan muntah alya. Aku suh letak..en.somi takmo letak..lagi alya muntah...ekekekekek. Aku ambik alya,urut-urut belakang dia. Tukarkan baju alya semua,cek suhu badan...sah alya demam..suhu dia 37.5C.

Malam tadi alya tido tak nyenyak langsung. Kejap-kejap nangis. Yang nyenyak..mama & ayah dia...wakakakak..ampeh tol. Dah le aku tengah uzur ni..rasa keletihan yang amat badan ni..tapi gagahkan diri bangun tengok alya. Start kul 2 pagi alya nangis-nangis. Aku urut pale dia..kot sakit pale la kan. Bagi susu dia tido balik. Then nangis lagi. En.somi tak bangun..kepenatan..takpe aku paham. Aku tengok jam kul 4 lebih..aduhh..sian anak mama..tak sihat hahh. Last-last,aku pun tak tido. Main cak-cak dengan alya...ekekekekek..aku rapatkan badan dia kat aku...tepok-tepok..berwirid kat dia..baru la dia tido..pastu aku zzzzzzzzz sampai la kul 6.30.

Aku bersiap-siap dulu,pastu en.somi...then bawa pegi klinik dulu. Doc cek suhu,memang demam katanya. Doc kasi ubat demam & antibiotik..dia kata memang musim sekarang ni. Lepas tu aku antar alya kat bb sit. Rupanya anak-anak dia demam,tu jangkit kat alya. Dia tak bawa pegi klinik..aduhaiii. Takpe la..hope alya will recover soon. Cepat-cepat sembuh yer sayang...nanti nak pegi jalan...kahhhhhhhhh

sekian..

Tuesday, October 14, 2008

-:-Baby Sitter-:-

Korang semua sure ada pengalaman tentang bb sitter ni kan??

Aku dah pening pale dengan bb sit alya. Headache beb!! Semalam aku EL..sbb bb sit demam. Hari ni aku dah kembali kerja. Pagi tadi aku antar alya kat bb sit,ni bkn kali pertama alya buat perangai tak nak pada bb sit. Sebelum ni ok jer...lepas kes yang dia mintak full payment tu...terus alya tak nak dekat dia tapi nak dekat jiran bb sit. Aku & hubby aku amat-amat pelik kenapa alya macam tu. Kalau pendapat korang macam mana??

Tengahari ni aku sms bb sit tanya alya ok ke tak?? BB sit call aku..dia ckp alya meragam pagi tadi je nak ikut aku pegi keje. Pastu dia ckp, baru lepas makan nasi. Korang tau dia bagi makan apa?? Nasi dengan sup kambing!!!!!!!!!! Aku dengar terkejut beb...huwaaaaaaa...sian anak aku oiii. Sengal ke apa...bagi budak sup kambing. Dia cakap akak tak bagi daging,bg kuah & sayur-sayur. Kalau korang duduk tempat aku,apa korang akan buat?? Aku dah rasa sengal sangat dengan bb sit alya skrg ni.

Friday, October 10, 2008

-:-:Friday Morning-:-

Hari ni hubby aku cuti...jaga alya tapi stay kat umah mak dia. So berangkut la barang-barang alya pagi ni. BB sit alya cuti 2hari..adik dia nak kawin. Alya dah ngantok time ni..kul 6.30 dah kejut aku. Sibuk nak turun katil. Sekarang dah pandai turun sendiri. Aku ajar dia..suh turun kaki dulu. Sekarang dah pandai sendiri. Time orang nak tido, dia nak merayap. Berjalan..x soh citer la. Kena tengok gak apa dia buat. Alya ni mulut tak bising..tu yang payah. Dia buat keje dalam diam. Kalau dia diam tu...aku kena jenguk la...hahaha.





Thursday, October 09, 2008

-:-Camera to let go-:-



Aku nak let go camera ni. Keadaan masih baik yer. Aku nak let go sebab nak beli yang slim punya...hehehe. Kot ada yang berkenan...sila maklum kat aku ok. Aku beli RM899..rege nego ok.

Ni details skit

The PowerShot A550 is one of the entry-level cameras Canon's A-series. Replacing the PowerShot A530 from last year, the A550 adds a larger LCD (2.0" vs 1.8") and, naturally, more Megapixels. Other features on the camera include a 4X optical zoom lens, point-and-shoot operation, a VGA movie mode, and support for SDHC memory cards.

Ni link detail
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_a550-review/index.shtml

-:-BODOH-:-

Kenapa aku buat tajuk aku camtu??

Aku gerammmmmm sangat-sangat. Malam tadi aku dah tido kul 9 lebih..aku penat sangat. Tu pun lepas hubby aku tidokan alya. Sampai la kul 12 lebih camtu,aku terdengar sore orang menjerit-jerit. Mula-mula seram gak...ye la tengah-tengah malam. Mahu tak seram....hehehe. Pastu makin lama,sore tu makin dekat dengan umah aku. Kebetulan lak alya o ek o ek nak susu..then hubby aku terbangun. Terus aku cakap kat dia...'Ayang..ada orang gaduh la'. Aku pun jengah kat tingkap hall umah aku. Aku tengok punya la ramai orang. Rupanya dorang dok belasah sorang budak. Ya allah...setan betul dorang ni. Aku yang tengok..menggeletar pale lutut. Hubby aku tengok dari dalam bilik. Yang belasah budak tu..semua badan besar-besar. Weiii bodoh! kalau budak tu salah...bawa je ke balai. Yang nak bunuh budak tu watpe. Celaka betul! Aku punya la menyirap gila tengok. Korang bayangkan kalau tu adik badik korang. Pastu aku nampak satu makcik berlari-lari..rupanya mak dia. Merayu-rayu mak dia...sedih aku tengok.

Yang aku dengar..budak yang kena belasah tu pukul kawan dorang dengan mentol..pecah pale katanya. Dah budak tu salah, bawa je la ke balai. Yang bangsat-bangsat ni nak jadi hero apahal! Aku tengok budak tu dah separuh nyawa weii! Sib baik la polis datang cepat. Dua orang kena tangkap. Sian budak-budak tu..badan cekeding je. Yang belasah semua badan macam badak sumbu. Polis suh semua bersurai...tp degil betul la dorang ni..x nak bersurai. Polis tu jerit...korang balik la..kang mati budak ni..satu hal...sesak napas kang.

Wahai makhluk yang bernama manusia. Korang ada akal diberi allah untuk berfikir. Budak tu dah dirasuk setan..cukup-cukup la. Yang korang nak jadi setan tu apahal! Adoiii...sedih aku tengok nasib budak tu.

Korang fikir-fikirkan lah....

Tuesday, October 07, 2008

-:-Raya 2008-:-

Assalamualaikum semua...
Selamat hari raya aidilfitri...rasanya belum terlambat untuk sue ucapkan. Raya tahun ni...beraya side hubby tapi tak semeriah mana pun sebab father in law sue admitted di HUKM sebab kena serangan strok kali ke-2. This time...worst skit dari yang 1st. Kali ni 3 in 1...jangkitan kuman kat paru-paru, ulser & strok. 4 hari dia tak sedar. Hari ke-4 camtu la,FIL aku kritikal. Kuman dah merebak satu badan..huhu. Raya tahun ni..raya kat hospital jer. Ulang alik tengok FIL aku kat ICU. Hari ni pulak, doc tebuk kat leher untuk keluarkan kahak dia. Ya allah...ko kuatkan la semangat FIL aku. Berat mata aku memandang,berat lagi bahu dia yang memikul.