Friday, January 23, 2009

-:- Dugaan-:-


Assalamualaikum,
Lama tak bercerita kat sini,bukan tak nak tapi takde cerita best yang boleh aku share kat sini. Ni pun tengah kering idea nak karang. Ok..aku nak share tentang puteri aku. Ohh yer,aku sekarang tak panggil puteri aku dengan nama alya,aku panggil batrisyia sebab apa?? Biarlah aku rahsiakan ok. Dari minggu lepas hari jumaat,alya batok,selsema & demam sekali. Aku bagi makan ubat yang HUKM bagi hari tu. Demam alya makin hari makin naik suhu dia. Bila malam,panas yang amat. Sampai kena masuk ubat bontot la. Bila siang demam dia ok tapi batok & selsema masih ada. Batok dia amat-amat terok sangat. Sampai aku rasa tak boleh nak hadapi semua tapi aku tengok batrisyia amat kuat,dia boleh bermain makan & minum masih berselera. Itu yang menguatkan aku untuk hadapi dugaan tu. Bila malam,alya batok sampai dia susah nak bernafas,sampai dia menangis-nangis & aku pun menangis sekali sebab tak tahan tengok keadaan alya tu. Syukur Alhamdulillah somi sentiasa sama-sama menjaga puteri aku.

Then kelmarin batok alya semakin terok & demam mencecah 40C. Bila batok aku dengar bunyi whizzing. Terus aku suruh somi ambik GL pegi jumpa paed esoknya iaitu semalam. Rabu kelmarin terus aku call Dr.Haliza tapi Dr.Haliza bercuti pulak. So aku buat appointment dengan Dr.Kumari. Semalam seawal pagi aku & somi pegi,awal tak awal la hehehe,dalam kul 9 kitaorang bertolak. Kebetulan Dr.kumari pun dah ada. So tunggu turn je la untuk jumpa. Sampai turn Batrisyia,Paed check lung,telinga,tekak & korang tau apa jadi?? Paed cakap tekak alya ada merah & bengkak & also lung dia ada bunyi sedikit mean going to get asma. Ya allah,aku amat-amat terkedu. Takde dalam background keluarga aku & somi penyakit asma tu. Kelmarin aku dah perasan,nafas batrisyia berbunyi whizzing tu. Then paed cakap nak admitted but dia nak check darah dulu. So aku bawa batrisyia ke lab ambik darah,melalak bagai tapi air mata takde keluar pun,lepas dah ambik boleh lak dia babai nes tu...hahahaha.

Lepas dah setengah jam,result pun keluar. Paed cakap if ada virus/bakteria kena bagi probiotik but now dalam darah batrisyia semua ok. Takde virus/bakteria so paed kasi antibiotik,ubat batok,ubat batok kahak,ubat selsema,ubat demam & ubat asma. Balik dari APSH terus bagi alya makan nasi,then ubat. Badan masih lagi panas tapi batok berkurangan. Then malam tadi alya tido dengan nyenyaknya sebab takde gangguan dari batok tu,nafas pun takde bunyi..syukur sangat-sangat cuma demam masih ada lagi. Paed cakap ubat demam tu dalam masa 2hari,dia akan pulih. If 2hari pun tak ok masih panas,kena datang balik. Then if batok dia tak ok dalam masa seminggu kena bawa balik. Harap Batrisyia akan recover cepat,tak sanggup kalau kena tahan wad lagi.

Aku harap ibu-ibu yang lain,sudi la mendoakan kesejahteraan puteri aku moga dia cepat sembuh.

Adios

18 comments:

eLYies said...

aku doakan alya cepat sembuh seperti sedia kala...dan aku doakan mama alya kasi alya adik lagi..alya tak sihat sbb nak dpt adik tu..hehehehe(jgn mare)

nasz said...

SEMOGA BATRISYIA CEPAT SEMBUH DAN TAK BUAT MAMA DIA SUSAH HATI LAGI...

Nur Syafawati said...

cian nye batrisya...insyaallah sue..aku doakan puteri ko cepat2 la sembuh..mmg susah sgt ati kalau anak sakit ni..aduh..wat ape pun serba x kena..sabar ye sue..

kasihatie said...

siannye...arap2 batrisya cepat sembuh yer.sabar yer kak sue.

~Atie~ said...

semoga Batrisyia pulih seperti biasa.....kak sue, skang ni cuaca tak menentu...riso ngan anak2 kecik.....moga ufkak sue n bro'zain ruf8' kuat.......

aTan and JuLies @ aYu said...

semoga cepat sembuh yea.. iman pun da lik kena batuk2.. aritu pas doc bagi antibiotik khas elok jer.. nie da abis, dtg balik daaa....

~~ciklinn~~ said...

alahai ciannyer alya..semoga cepat sembuh yer..

ei_da.. said...

kesian alya.. moga dia cepat sembuh yerrr...

Tinie said...

aku faham perasaan ko
hati ibu mana yang tahan tgk anaknya sakit kan..
sabr yer..smoga batrisya cepat sembuh..amin

kirana-ummikmal said...

alahai...sian batrisyia...
semoga cepat sembuh....
alhamdulillah lah dye x mogok mkn dan aktif lg main....
muahhhhh

elly said...

semoga batrisyia cepat sembuh!!! batrisia anak yang kuat kan?

ieda said...

semoga puteri kak sue cepat sembuh...dia anak yg kuat tu yg masih boleh bermain wlpun tgh demam...itulah yg buat mama dia sedikit ceria..kalo semuanyer x lalu kite mmg lg akan lemah smgt...

Liana said...

His kak Sue....
Dulu Husna pun cam tu juga. Batuk giler2. Pead pun cakap going to asma. Siap kena guna ubat asma. Tp, batuk tak baik juga. Last2 saya tak bagi dia tido dengan kipas. Husna ni memang tak boleh kalo xde kipas. Akhirnya dia ok dn sihat. DUa bulan kak cam org apa tah!

Semoga BAtrisyia cepat sembuh yer...

ai said...

Mudah-mudahan Batrisyia cepat sembuh ye sayang..mmg kita cepat terasa bila anak sakit. Kalau boleh biar le sakit tu kita yg tanggung..

cepat sembuh ye sayang....

Eda said...

insyaAllah...aku pun doakan puterimu akan cepat sembuh..;)

saveme_zero said...

TQ kawan-kawan ku. Syukur alhamdulillah..batrisyia dah recover skit. Batok dah berkurangan & whizzing pun dah takde.

anne said...

kak sue... kdg2 ni sume ujian nk test kak sue ngn hubby akk bole ke x harunginyer (skema plak ayat aku ni...) tp xpe kak sue... sume ader hikmahnye nnt....

Mama Herda said...

Take care aya..& have a nice day..