Tuesday, February 03, 2009

-:-taufu Jepun & Sambal Cili api-:-

Menu ni aku masak malam tadi. En.somi nak makan lauk peberet dia. Sardin sambal cili api terangkat jubo..hahahaha. Aku makan skit jer sebab pedas gila. Bayangkan en.somi makan,peloh jantan tina semua kuar..wakakakakak.


Sardin sambal cili api.
Bahan-bahannya
Ikan sardin tin - goreng dulu (kena berhati-hati semasa menggoreng sebab meletop)
Cili api - ikut la bapa banyak nak
Bawang merah 3 biji
Bawang putih 2 biji
Halia 1/2 inci
Belacan skit

Caranya
Kisar semua bahan-bahan diatas iaitu cili api,bawang merah,bawang putih,halia & belacan. Panaskan minyak & tumis bahan yg dikisar tadi. Tumis sehingga sambal naik minyak,then masukkan kuah sardin dari tin,kacau & masukkan ikan sardin yang dah digoreng. Masukkan garam,tumis sampai masak.


Ni aku masak masa weekend kelmarin,alya suka makan begitu jugak mama & ayah alya..hahahaha.


Taufu Jepun

8 comments:

~~ciklinn~~ said...

sodapnyerrr..........

~Atie~ said...

kak sue, singkong tu pebende?

saveme_zero said...

atie..aku rasa aku salah sebut la..wakakakak. aku lupa la nama dia tp klu ko pegi rest.cozy..ada menu ni.

ai said...

HOIIII!!! Sardin cili api tu pon feberet aku tu wei!!! adoiiii, dapnye!

len kali kau try test letak blacan skit. bukan takat jubo, ngan tonet laki kau pon terjongkit!! ;P

ai said...
This comment has been removed by the author.
MUMMY ILA said...

ni pun feveret aku. kalau orang x tahan leh kena buasir wooo

oYa said...

kegapner...i like pedas...nyum2..

Eda said...

muahaha..terlebih pedas ke mmg saje ko nak pedas2...tgk ko sendiri yg give up kak sue.. hahaha....klau aku lain la..sebotol air kosong kat sebelah...hehe...