Thursday, March 05, 2009

::Hilangnya kasih seorang Ibu::

Assalamualaikum semua,
Hari ni saya telah kembali berkerja setelah MC 2 hari. Sebenarnya dah lama saya tak MC dari tahun lepas. Kali ni mungkin my turn kot nak sakit ni. Disebalik MC ni ada cerita yang saya ingin kongsi dengan kawan-kawan semua. Hari selasa pagi tu,saya bangun seperti biasa,gosok baju suami then saya terus pegi mandi. Setelah mandi,en.somi dah bangun sambil melayan alya tengok TV. En.somi terus bagitau saya..' Sayang..bini izad dah meninggal'. Innalillah...saya terus terduduk,termangu & terdiam..membisu seribu bahasa. Saya bertanya pada somi nak pergi ke?? Kebetulan arwah meninggal di PPUKM. So somi cakap pergi umah mak,bawa mak ke PPUKM. Then somi call balik umah mak,rupanya nak pergi ke kg arwah yakni kg Kakak ipar saya. Ohh yer, yang meninggal ni biras kak ipar sulung saya. Dengan segera saya bersiap & alya saya tak bawa,saya tinggalkan dirumah bb sit.

Yang nak saya ceritakan kat sini mengenai arwah. Disaat saya menulis ni,air mata sedang bergenang. Ahad lepas,kak ipar saya pergi melawat arwah di PPUKM. Kak ipar saya cakap,arwah mengandung kembar. Sorang kembar dah gugur & dah jatuh sendiri,yang sorang lagi masih ada dalam perut. Doc beritahu chances baby tu 50-50. So doc akan bagi ubat untuk bagi turun & kata kak ipar saya lagi doc nak operate buang janin tu sebab dah takde. Malam isnin tu arwah dah kritikal,tak tau macam mane boleh jadi macam tu tapi saya tahu itu semua kuasa allah. Cuma apa yang saya terdengar,semua tertanya-tanya macam mana boleh jadi macam tu.

Menambahkan lagi hiba hati saya,arwah dah mempunyai seorang puteri yang sebaya anak saya. Ohh tuhan! hiba sangat hati ni. Masa di kg kak ipar saya tu,saya melihat anak arwah yang sangat comel. Hati ni amat-amat la merindui alya,ingin saya memelok anak saya dengan sepuas-puasnya. Somi pun tak banyak bercakap,masih termangu. Arwah & somi nya dah kawin selama 2tahun lebih seusia dengan perkahwinan saya. Mungkin setiap yang terjadi ada hikmahnya. Semoga somi arwah tabah dalam menghadapi dugaan ini & tabah dalam membesarkan anak yang baru setahun lebih. Teringat saya masa saya berusia 14tahun,ibu saya telah pergi meninggalkan kami sekeluarga buat selama-lamanya & ketika itu adik saya yang bongsu berusia 3 tahun. Saya amat-amat merindui kasih ibu saya.............

Al-fatihah.

16 comments:

danirma said...

takziah yer buat kluarga izzat tu...
sama lah cam aku sue...tringat cam aku dlu masa 3thn lebih mak aku "pergi" adik aku lg lah masa tu br 1thn...yg smestinya...kasih seorang IBU KANDUNG mmg tiada pengganti

elly said...

takziah tuk keluarga arwah.... sedihnyeeeeee.... sape jg ank tu nanti kak? ayah dia lah yer? ishk... sebaknye dada nie...

AieZa said...

emmm nape ye jd gitu..
takziahh..

eLYies said...

sedihnya.....huhuhu...tp tu semua kuasa allah.....takziah kepada family arwah...al fatihah

Nur Syafawati said...

Takziah buat keluarga izzat sue...semoga dia tenang menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan ayah sekaligus..mmg sedih ye..kalau anak masih kecik2...ibu pergi meninggalkan kite..huhu..aku harap ko tabah la ye sue..ko pun dah ade keluarga sendiri..ko masih ade ibu mertua..x salah ko tumpang kasih sayang dia.selagi hayatnyer ade..x gitu..ape2 pun sue..sedekahkan la Al-Fatihah kat arwah ibu ko..semoga dia tenang di sana..aminnn

MUMMY ILA said...

TAKZIAH..

kita hanya hamba & DIA yang menebtukan setiap pertemuan & perpisahan.

Rafizah Nordin said...

adui sedihnye aku bace...tp kite sebagai manusia kena redha dgn ketentuan dariNYA.semoga suami arwah tabah mghadapi ujian dari Ilahi dan takziah untuk seluruh ahli keluarga...

@_da said...

Alfatihah... begitu besar pengorbanan ibu.. siannya anakkembar lak tu.. menitik air mata membacanya.. moga rohnya di cucuri rahmat.. aminnnn

Bibu said...

takziah buat kuarga Izzat ni..sedeynye de dahla kecik lagi..huhuhu

ai said...

Takziah buat keluarga Arwah :(
Ajal maut sume kat tangan Allah.
Aku sedih ngenangkan nasib anak pompuan dia tu. Mesti dia tercarik2 mak dia..huhuhu :(

alyyani said...

takziah untuk biras sue. Al-fatihah....

nasz said...

takziah buat keluarga arwah. semoga rohnya ditempatkan di kalangan org yg diredhai

Eda said...

salam takziah buat keluarga arwah..
dulu kawan aku sedara dier jadik gini jugak.. mmg somi dier tak leh terima gak la first2 tu.. harap2 keluarga byk bagik support...klau tak yg kesian anak dier nanti..tapi mende2 macam ni mmg tak leh jangka ..takdir tuhan..aku pun paham perasaan mcm mana takde mak ni..bila tetiba terkenang benda2 mcm ni..berderai je air mata jatuh kan.. :(

PTK said...

takziah pada keluarga tu...

~~ciklinn~~ said...

takziah pada keluarga tu... alfatihah

afne said...

sue, bergenang airmata afne baca entry ni. takziah utk keluarga arwah.