Thursday, March 19, 2009

Lauk Orang sakit

Assalamualaikum,
Isnin kelmarin,en.somi kena demam panas. Terok la jugak demamnya sampai bisa-bisa badan. Pagi senin tu daku bawa ke klinik,doc kasi MC 2 hari. Mula-mula tanya somi,nak aku cuti ker (alasan malas keje..wakakakak) somi lak cakap tak yah,dia boleh sorang-sorang. So aku just bekalkan roti je la. Then somi lak takde selera nak makan,kebetulan adik angkat daku cakap sup ketam bagus untuk demam. So aku mintak la resepi dari ibu dia,sekali adik angkat aku kasi ajaran sesat..ampeh tol tapi takpe la kan,at least en.somi makan. Ohh yer,kalau demam elok makan sup ketam.


Bahan-bahan:-
Ketam
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sup bunjut
Daun sup
Air

Caranya
Tumbuk bawang merah,putih & halia,masukkan dalam periuk bersama ketam,sup bunjut & air. Rebus sehingga ketam masak,jangan tumis yer..kang tak jadi ubat lak..ekekekek. Letak garam & daun sup skit. Sedia dihidangkan.


Cendawan goreng

9 comments:

Nur Syafawati said...

dapnyer cendawan goreng tu sue!!!
sup ketam tu pun sedap gak..tapi kalau wat masak cili mesti lagi besh kan..kan..ngah..ngeh..

eLYies said...

sup ketam tu buat aku nak je..hehehhe.....

sis_nita said...

mmg berkesan sup ni tuk orang demam.. akak dulu kena demam ciku tu, hari2 makan sup ketam.. mmg okehhh.. salam kenal dari akak..

E.L.I.Z.A said...

owh..xpenah lak eli tgk sup ketam..owh cenggitu rupanya =D

ai said...

wow! demam kene makan sup ketam ye? kalau kene kat aku mau lagi tambah demam aku!!! (rabak poket) :P

cendawan kau tu mmg nampak sedap le wei..

alyyani said...

mr crab! kegemaranku...

kasihatie said...

ermmm..cam ner nie kak sue...dah terliur nie..tp atie tak leh makan ketam..kalau makan muka bengkak bulat cam doraemon...huhuu

FaizAmYAirieL said...

owh kalau org demam kasi sup ketam erk? setau aku sup ketam baik utk demam denggi..thanks k su for ur info..nnt kalau amy demam aku try wat sup ketam ko ni erk...ekeke..pastu mkn dgn cendawan goreng tu erk? sedapnyee

el said...

amboi menu org sakit..ni mau ari2 nak sakit jek..kahhhh kalo dh menu sup ketam...bkn sakit nama tu..heheh mau tmbh nasi berpinggan2..hehehe