Friday, April 17, 2009

Mari Belajar Buat Background

Assalamualaikum,

Sure korang teruja tengok blog aku kan..kahhhhhhhhh & ada yang bertanya kat aku..so aku share dengan korang ok. Meh aku ajar skit,ni pun aku dapat dari lama web the cutest blog tu.

Aku ajar step by step ok..

1. Sila upload gambar kat PB bersize 1megabytes.
2. Buka blog,then klik LAYOUT. Then klik EDIT HTML. Korang cari word yang ada tulis BODY. Korang copy link yang kaler merah ni then paste dekat word body. Body lama tu korang delete ok.
3. Copy DIRECT LINK dari PB,then paste kat kaler hitam yang aku highlight ni. Then dah siap. Kalau tak jadi,buat sampai jadi..wakakakak

body {
background:$bgcolor;background-image:url('/direct link');background-position: center; background-repeat:no-repeat; background-attachment: fixed;
margin:0; color:$textcolor; font:x-small Georgia Serif; font-size/* */:/**/small; font-size: /**/small; text-align: center;


cth
body {
background:$bgcolor;background-image:url(http://i31.photobucket.com/albums/c397/savemezero/DSC_0015.jpg);background-position: center; background-repeat:no-repeat; background-attachment: fixed;
margin:0; color:$textcolor; font:x-small Georgia Serif; font-size/* */:/**/small; font-size: /**/small; text-align: center;

Kalau tak paham,sila la bertanya ok.

9 comments:

el said...

maceh cikgu...jasa cikgu amat saya hargai...ting tong...kahhhhhhhh

MUMMY ILA said...

hehe..tp kan kak sue..aku rasa ko kena tuko color font. sbb x terang..gambo alya lg terang..

Rafizah Nordin said...

ooo gitu ye...tq sebab bkongsi info sue...

shiemz said...

pandainyerrr... hikhikhik.... :D

iera_ayen said...

x sempat aku nk tanya...heheheh.. tq sue

alyyani said...

terima kasih kerana buat entry ni. untuk pengetahuan sy mmg buta i.t. hahah.. tq sue!

ppb_ppkp said...

XJADI LA KAK SIE......

oYa said...

dah try buat menjadi..tp nantilah ada masa br nak edit heheheeee
tankiu kak sue

Ayu Jaffar said...

sue....

waaa ada info! jap lg kak ayu nak try la....:p