Tuesday, June 30, 2009

Menu Berbuka

Assalamualaikum,
Semalam aku berpuasa sunat & Qada',menggantikan puasa masa mengandungkan alya yang berbaki selama 9hari sekarang ni. Tak sabar nak habiskan puasa ganti ni. Semalam memang dah plan nak masak apa untuk berbuka,paprik seafood & kailan ikan masin..request by en.somi..hahaha.

Kebetulan masa kat office,aku jelajah la blog kawan-kawan semua..faveret aku..blog k ai, nampak pulak pengat doyan,adoii..tak tahan aku weii. Kalah orang ngidam OK. So aku sms la en.somi cakap nak makan pengat doyan. Aku nak try buat sendiri sebab tak pernah lagi buat pengat doyan ni.

So balik keje,terus aku mencari doyan..aku beli yang 3biji $10 jer. Banyak-banyak bukan ramai orang kat rumah aku tu kan. Then terus pegi kedai cari bahan-bahan untuk buat pengat. En.somi suh aku buat sedap-sedap!hahahaha. Aku cakap..'1st I buat ni yang'..terkejut en.somi..hahahah. Takpe...I tanya mak u.

Then aku buat call kerumah MIL aku.

'Eloo..Assalamualaikum. Noya ke tu??'

'A'ah'..noya ni (SIL aku)

'Ksu ni noya. Mak tengah buat apa' (ewah..ayat pancing..hahahaha)

'Mak duduk-duduk je'.

'Noya..tanya mak macam mane nak buat pengat doyan'..hehehe

'Mak cakap..santan $2,gula melaka,jgn guna gula merah nti berpasir. Pastu doyan & daun pandan. Kalau nak pekat skit,mak suh letak satu sudu tepung beras'.

'OOO..ok. Ksu try & eror'.

Lepas tu,terus cargas la sinsing lengan. Aku masak pengat doyan dulu,then baru masak lauk-lauk. Kul 7.15 dah siap semua,7.30 dah azan..syukur alhamdulillah aku dapat berbuka.







20 comments:

sis_nita said...

aisehh..
dari minggu lepas..
sampai laa ari ni..
korang sumerr tunjuk gambar doyan..

akak lom berkesempatan nak bli la pulak.. kanss..

takpe2.. dalam minggu ni akak lak nak tunjuk gambar doyan kat blog akak.. hehe!

~~ciklinn~~ said...

haisttt sunguuh menyelerakan wei semua2..... aku lak dah demam dorian ni..sbb mkn byk sgt..naik pening pale aku...

el said...

ayoyoyoyoy leleh aku tgk ni gmbor...

alyyani said...

wah, makan besar ye mlm td. ko mmg pandai masak la. terror!

selamat mengganti puasa...

nasz said...

pengat doyan tu mkn ngn ape kak sue?

~Atie+Farid~ said...

kak sue....gile ah...lauk gempak tu!.....terliur giler ni

elly @ suely said...

mcm dah lama je x nmpk ko jalan2 blog aku kak hahaha....

kailan ikn masin tu buat aku terliur la... haihhhhh

fazilzura said...

FULAMAKKKK ..
power beb ..
dap nye menu kamoo kak su.. adeh x sabo nak duk umah baru .. leh terjah umh akak .. wakakakak

FaizAmYAirieL said...

aku baru berkesempatan makan durian malam td tu pon 3 ulas jerk sbb airiel sebok suh layan die..ekekee...sedap makanan ko smue ni..sure berselera berbuka puase kan? ehehe..

shiemz said...

Wahhh..sedapnyer pengat durian nieh.... uwa....ghase mcm nak bat gak la sue... mengiurkan weh... :D

ai said...

mak aiii..sedapnye!!!

Bed said...

fuhhhhhhh terlioq aku ni...dah le tgh lapo ni...

Nana said...

nyum..nyum.lapo..lapo

D.O.U.B.L.E...S said...

wei sedap nya...teliur aku wei..sue nanti aku kasi alamt & map sekali tau..ko dtg tau jgn tak datang...

D.O.U.B.L.E...S said...

wei sedap nya...teliur aku wei..sue nanti aku kasi alamt & map sekali tau..ko dtg tau jgn tak datang...

[I][T][A] said...

bestnyer lauk berbuka... ita pun tgh bposa gak skrang ni.. ganti posa yang thn lepas... :)

KiRaNa @ uMMiKMaL&iRFaN said...

adehhhh...
x tahannye weyyyyyyyyyyyyyy
nanges aku tgok kak oiiiiiiiiii
tang kailan ikan maisn tuh..
wakkakaka
asal nampak kailan ikan masin..
teringat kenangan thn 2006..huhuhuhu
sedapnye kakkkkkkkkkkkk

c-idah said...

menyelerakan....
kecur tengok pic lauk oauk tu..
hehehehe..

shi3la said...

kalo doyannn haku suker makan cenggitu jerk..biler dah wat pengat segala..pulutt ker..haku dah taklehh belahh..kuno tull haku kann...

ieda said...

sedapnyer kuah doyan..mengidam dr pegnan sampai la ni xdpt mkn lg huhuh...