Wednesday, July 01, 2009

Chicken Chop & Lamb Chop

Assalamualaikum,
Syukur alhamdulillah,semalam dapat aku berpuasa lagi. Bila berpuasa ni kan,semangat tol nak masuk dapur..hahahaha. Tekak nak makan macam-macam. So semalam terpikir nak makan western,kebetulan hari tu ada beli australian lamb..boleh la buat lamb chop. Untuk somi,aku masak chicken chop,beli ready made punya je,balik rumah terus goreng sebab dah tak sempat nak buat sendiri.Untuk kuah,aku cilok kat myresepi ..sedap OK. Korang leh cuba gak resepi tu.

Ni la menu aku berbuka semalam...hehehe..layannnnnnnn

Ada satu lagi resepi dari kak lemongrass

Mushroom and black pepper sauce

-20g butter
-1 tbsp plain flour/tepung gandum
-2 cloves garlic, minced finely
-100 -150g fresh mushroom, sliced (I pakai swiss brown mushroom, klu kat M'sia oyster mushroom pun sedap gak guna)
- 2 tbsp cream (nak bagi lemak lagi but it's optional klu tak suka)
-1/2 -3/4 cup fresh milk
- salt and pepper to taste ( I put lots of black pepper nak bagi kick sikit. Klu bole guna biji and then tumbuk sikit sbb rasa dia fresh lagi. Klu guna yg serbuk dah takde kick sgt)

Melt the butter in a frypan until berbuih sikit/foamy on a medium heat. Then add the garlic and mushroom until garlic and mushroom are cooked.
Add the plain flour and stir it until the flour is cooked about 2 minutes.
Then add the milk and cream and stir until pekat sikit and heated through, klu nak lagi bnyk kuah, tambah susu lagi but jgn bnyk sgt nanti cair sgt pulaknya.
Then add salt and pepper secukup rasa.
Sudah sedia utk dihidang bersama steak or lamb chops. Senang kan!

Steak
-about 100g piece of nice fillet steak per person, 1cm in thickness (this size is enough for me)-daging batang pinang ok gak kan?
-black pepper tumbuk kat lesung (amount to bergantung pada selera sendiri)
-a pinch of salt

Mix the pepper yg dah ditumbuk tu with a pinch of salt and then put it on a flat surface. Coat the steak with the pepper mixture.
Heat your grill pan/frying pan and cook your steak to your liking, rare or well done. Selalunya saya guna high heat and sear both sides of the steak first pastu masak berapa lama tu ikut ketebalan steak tu. Kalau lama sgt, it'll be very tough, klu kejap sgt, it'll be rare in the middle still which I don't like. Rest the steak for about 5 minutes before eating it.
To serve, spoon the sauce onto the steak and enjoy it with green salad and fries/ roast potatoes.



Black pepper sauce


Chicken Chop

Lamb Chop

21 comments:

iera_ayen said...

cedapnyer sue... nak sket!!! nnti kalo aku pegi sana, ko masak utk aku yer

alyyani said...

sue, western pun ko leh buat sendiri? mmg terror! kalo aku sume instant, goreng je. hehe...

Bed said...

menu ko kak western tu....dahsyat tul selera org pose ni!

all look soo delicious...

~Atie+Farid~ said...

sedapnye kak...........

nasz said...

ADEH, RAJINNYE KO KAK SUE. NMPK SEDAP LAK TU

~iSmALiEzA~ said...

Sedapnya..nak cikit...

ppb_ppkp said...

kak sue..sedapnya.imah xpandai la masak western2 ni..leh tak bagi resepi buat sos lada hitam sama coselow tu...nampak dap
lagi bagus kalo kak sue bagi smua resepi termasuk lamb n cichekn..ehhehe

fazilzura said...

aduyai kak su ..
dap nye lerrrrr daku tgk menu mu ini ..

alizmiealya said...

> kak...rajin tul ko memasak ye...terror lak tu...lamb chop lg...class...
> kak, liz reti je main netball..tp jauh nun di sane lor..tkpe2..i jd cherleder u all dr jauh je la ye..caiyok2!

mummy aryan syamil said...

hamboiii kak
sedapppp nye tuhhhh

[I][T][A] said...

Sdappppnyerrr.... macam teringin nak masak cam gini gaklah... hehehe..

mummy teha said...

wui,wuiii,,,
sesungguhnye sy juge sdg bepose!
wkakakkakak!
nmpk lazatnye !!
waduh2,bisa gegar iman ini!ahahah!

Bibu said...

hamboi4x..dah jadi blog masakan lak!aku dari hari tu aben aku ckp nak wat western..tapi x sempat2 wakaka

el said...

aku pun pose sunat & qada 3 hari jerk..bru ari ni start...ermmm x ada rs nk mkn pape..ape yg ada mkn jerk..hehehe

sng tol buat ciken cop and lamb cop..beli dh siap pya eh...ok banget tu..nk try ler..hehehe (bape kali mau torai.smpi skrg abok pun tara) kahhh

elly @ suely said...

besnyeeeee... nak jugak nak jugak....

ctm-cak'on said...

peh k.sue, caiyok2x...meh anta kat jiran sikit ;)

ai said...

amboiiiiiiiiiii...
cam makan kat kedai! errr..tu pengat doyan ke tu?

ibu_umairah said...

yummyyy...........nak belajar gak buat b/paper!!!selama nie tak tau

sis_nita said...

terima kasih laa sbb membulatkan mata akak ngan menu2 ko ni yerr..

sedappppnyerrr..

gEe said...

segan tol org tu pandai masak western..saya hye pandai order aje!..ngeh ngeh ngeh

mama_umar said...

hehehe, kalah kedai western cenggini, sodap..