Thursday, September 10, 2009

Assalamualaikum,
Menu berbuka semalam,request again by Mr.R aku..Nasi Lemak & sambal udang.Al-kisah semalam punya cerita..bikin aku stress la jugak. Sampai kat kawasan rumah aku,aku ingat nak beli je lauk kat kedai runcit..tup tup abis ko segala ikan udang semua. Dah tu aku ambik alya dulu,terus zass ker Pasaraya Bintang. Kelam kelibut aku! Dalam otak kena fikir cepat nak beli apa,tak leh lama-lama. Dah ambik apa yang patot,terus ke kaunter bayar.

Sampai rumah dah pukul 6.15. Aku letak-letak barang,siang udang segala semua. Masak sambal udang dulu,then baru masak nasi. Kan dapur aku satu je boleh pakai,kena la tunggu sambal masak dulu baru leh masak nasi. Ohh yer,aku masak nasi kat dapur yer..tak guna periuk nasi elektrik. Aku lagi suka masak nasi guna dapur gas jer. Kelentang kelentung,dah 7.15 .. air pulak tak buat lagi. Dengan tangkas aku bancuh sunquick jer. 7.18 azan,aku minum seteguk air & kurma..then sambung goreng ikan bilis pulak..huhu. Time tu jugak Mr.R aku dah balik,terus le aku hidangkan dengan kadar segera. Untuk desert malam tadi,aku buat banana split.

Then dah berbuka,rehat kejap..Mr.R ajak pegi jusco,shopping baju untuk alya. Wahh..sengih sampai ke telinga la aku..hahahaha. Sampai jusco,lenggang jer..al-maklum la orang ke terawihkan..huhu. So aku cuci mata dulu,then baru pick mana yang berkenan dihati. Dapat la 3,4 pasang baju untuk alya. Then turun ke ladies department,cuci mata je la kan.

Tup-tup Mr.R cakap...'sayang pilih la mana nak,ambik 2,3 helai'

'Ye ke yang..hehehe. Cari baju untuk jalan la yer'.

'Ambik la'

Wahh..aku apa lagi,macam kera dapat bunga..hahahahaha. Beli yang murah-murah & less banyak la kan..harus gitu..ekekekek.


Sambal Udang


Nasi Lemak


Banana Split


Baju untuk alya


Mekap untuk Mama Alya


Baju untuk mama..untuk mrR...minggu depan..kahhhhh

8 comments:

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

wah tangkasnya masak sue .. kita nie plan nak msk nasi lemak dok cancel jer ..

el said...

wahhh baju raya alya seed tu
dasatttt kome
haa tu dia kelibut jer aku tgk ko msk
hehehehe
fuhyooo pki dapur gas msk nasi
cayalahhhh mmg rajin pantau nasi msk ke x kan..hehehehehe

Nana said...

aku lom pon soping raya lagik..tgu en somi balik 18hb nant baru g carik

alyyani said...

waaa.. da penat masak tu, bila da ajak besoping terus segar bugar ye. hehehe.. btw, perasan tak baju tenderly alya tu sama la dgn nia. mmg cun kan design dia? sedondon la nanti. :)

FaizAmYAirieL said...

hurmm..dapnye mama alya masak..terliorr auntie..ehehee..amboi desert hari2 stoberi tu...ekekkee...amat2 la terlior aku kak su..beshnye soping..alya dah dapat baju raye yer..ehehe

ibu_umairah said...

wow berbuka ngan nasi lemak..memang sedap nie!!!menu yang menarik kan

~chekuna~ said...

bestnya nasi lemak sambal sotong...
teringin laks... :)
setakat ni tak pernah sekali mkn nasi lemak masa bulan pose ni..

Aleyn said...

Selerenyer nengok masakan tu sumer...seb baik tak poser ari nih...bleh carik lunch karang...hehehe