Thursday, October 29, 2009

Assalamualaikum,
Hari ni jumaat...30hb oct..esok dah 31oct. Lagi 2 bulan je nak abis tahun dah,kejap je masa berlalu. Tak lama lagi,alya pun dah 2tahun. Kejap je rasanya,pejam celik pejam celik. Makin lasak anak dara aku ni,asyik nak suruh ikut cakap dia je. Memang menguji betul kesabaran aku & mrR. Korang rasa sesuai tak kalau aku beli tali yang macam datin rosmah suggestkan tu. Kalau kat mall...alya sangat la uncontrol,dia tak reti takot. Kalau pergi mana-mana,tak boleh nak lama-lama. Nanti angin satu badan...kahhh.

Malam kelmarin aku & mrR pegi beli susu & diapers alya. Stok kat rumah dah abis,rumah bbsit masih ada lagi. Kalau kat rumah,aku bagi alya enfa tapi kat rumah bbsit aku kasi anmum. So far alya takde masalah dengan enfa & anmum. Sangat kuat menyusu sekarang ni,makan pun boleh tahan. Selagi belum tido,ada jer nak ngunyah. Oh yer,hari tu beli enfa...aku masih berpeluang beli yang promosi mainan budak-budak ni. Dah ada 4 set mainan enfa ni,so lagi 2 akan dikumpul..ekekekek.

p/s: Thanks to all yang sudi beri pendapat tentang penggunaan tali tu. Agak berat juga la nak guna tali ni sebagai alat kawalan anak2. Possibility untuk aku menggunakannya..setelah berbincang dengan mrR...sangat tidak disetujui. Mungkin ada cara lain yang boleh digunakan. Nak tak nak...parents sendiri la yang sentiasa alert dengan anak-anak ni.

16 comments:

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kejap jer masa berlalu skrg ... bagusnya alya dua2 susu leh serasi .. selagi dia selera mkn layan jelah ;-)

Bibu said...

aku pon sibuk mengumpul anmum scoop tu..leh dpt free sekotak 2 ekeke...

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

apsal ana cr kat kedai da x der sempat dpt 2 set jerk huhuhu

AieZa said...

waaaaa aku nk jugak itu mainan.. tp hana xsesuai minum enfagrow laa..

mamashasha said...

oklah tu enfa leh campur ngan anmum...heee menan tu dah takde...aku dapat 4 set...

el said...

xmmpo nak beli enfa..huhu
seganlah nak berkawan ngan kamoo ngeh3

alyyani said...

best nye. aku suka mainan tu gak. tp tu la, enfa nia tak serasi pulak. nanti nak try gak. bagus alya both anmum dgn enfa pun dia bole minum. makin sihat dan cargas la anak dara ko ni nanti :D

FaizAmYAirieL said...

wahh alya minum susu mahal erk..ehehe..sabola kak su dgn keaktifan alya tu..bih baik die aktif dr dok diam je towl x..budak aktif otak die bejalan..ehehee..tp tang pegi soping komplek kalau cam gitu skali harus la ko beli tali tu..ehehehe..x pon ko tarok je alya dlm stroller n ikat die..kdg2 aku wat airiel cam tu..die merengek aku bio je lelame die diam..ngeee

ieda said...

bukan main layie mainan aliya nieh ..

kejap jerk dah besar kan ..

fazilzura said...

kak .. tali cmne tu ?
cz ad nmpak org cine.. dia kasi anak dia pakai 1 beg .. beg tu cute.. pehtu ado tali yg akan di pgg ooleh ibu bapa.. yg tu nmpk ok ler...

Fiza Nordin said...

aah betul kate zura...yg beg tu lg nampak ok dr tali tu...trylah cari yg beg tu klu betul ko nak menali anak dara tu eheheee

begitulah dapat anak yg aktif sue...sabo ajelah...aku dah melalui ape yg kau rase ni sebelum2 ni...dan bakal melaluinya lagi (si mierza)...tp aku happy melihat keletah mereka walaupun mulut aku cotcetcotcet marahkan dia orang.sebenarnya bukannya marah sangat cuma risau... takut org lain tgk,kate kite biarkan aje anak kite...uhukkk serba salah weiii

IeYzA said...

salam perkenalan....anak iza pun minum enfagrow A+ nie...sangat sesuai dgn dier...since born until now...enfalac A+...enfapro A+ and now enfagrow A+....susu yang penuh khasiat dan menjadikan tulang kuat...mainan tu...saya cuma dpt 3 set jer..dah x jumper laaa...cedihhhhh

LIP said...

xpe mama alya if dia lasak..better than xsihat..lasak means bijakkkkk..yeeaaaaaaaahhhhhhh^__^

Aleyn said...

ntahlah...nak ikutkan memang tak elok no dipandang...tapi kalau anak tuh memang jenis lari ke sana ke sini...rasanyer diharuskan kot...hehehe

MAS said...

ingatkan anak lelaki yg lasak..gurl pon lasak sama..ishk ishk..alya jgn lasak2 tau nanti susah hati mama nanti..nak tambah adik pun susah..hehe..
sbb tue aku xde nak lepas anak2 aku kat luar sgt..yg sikecik tue smapi ke lif dia main..takut hilang jerr..nauzubillah..xmola aku tanggung risiko..baik aku kurung jerr..kalau nak main luar biar ade org kat luar..aku dahlah jenis malas nk keluar rumah nie..main2 dlm rumah lagi selamat..heheh

ayien78 said...

sue...mcm tk caya jek...alya pun dh 2 thn..rasa mcm baru jek baca topik persediaan pkahwinan ko dulu ngeh ngeh ngeh....`

susu enfa ni mmg bagus tapi sgtla mahal....aku tk penah sekalipun cuba bagi...sbb sekali dia suka susu tu...mampus nk beli utk 3 org sekali...huhuhu

selagi anak sowang ni...its ok sue...bagus utk otak anak