Friday, November 13, 2009

Breakdown...



Assalamualaikum,
Salam jumaat semua,lama sungguh tak update.......sangat sibuk sekarang ni. Sempat masuk blog kawan-kawan tapi sori sangat-sangat tak tinggalkan komen.

Aku nak citer sikit pasal roll-royce aku......semalam pagi masa nak pergi keje,macam biasa la aku bersiap seawal mungkin. 7 lebih macam tu,aku dah turun...nak hantar alya kat bbsit. Masa nak start enjin,aku perasan dah dua,tiga hari lepas....bila nak start je....macam tak pick up. Then start kali ke-2,baru enjin hidup. So pagi semalam...dengan lafaz bismillah...aku memulakan perjalanan.

Jam 5.30...aku pun balik,semalam pulak hujan lebat luar biasa. MrR suruh aku stay office dulu,tunggu hujan reda....tapi semalam aku redah jugak la sebab nak elak banjir kat bawah jambatan puspakom tu kan. MrR suruh aku tunggu kat rumah dulu,then pegi sekali ambik alya kat rumah bbsit. Pukul 6.45pm,aku & mrR keluar la rumah nak ambik alya,masa start enjin pun...aku & mrR dah perasan bunyi macam bateri nak kong.

Masa on da way nak g petrol pam tu.....berlaku la perbualan yang sangat cabul antara aku & mrR.


'Yang.....bateri kereta kita ni,dah 3 tahun kan'.....bunyi tadi macam bateri je nak kong kan'..

'A'ah sayang..tapi tu yang kita pakai....tapi yang kat proton..tak tau la berapa lama dah. Orang selalu tengok bonet depan...tengok bateri ni...tapi takde indicator la....tak leh nak cek sebab sel kering. Kalau setengah bateri,ada indicator'.

'Jangan buat hal dah la yang....bulan depan nak renew roadtax & insuran..koyak kita kalau time tu nak tukar gak...'


Then pergi isi minyak kat petronas. Dah isi minyak,dah start enjin....langsung tak nak hidup ko!..wakakakakak..alarm pun bunyi sekuat-kuatnya. Ahh sudah...apahal lak ni. Dengan penuh semangat,acid tolak kereta sorang-sorang dengan aku & alya didalam...hahahaha. Gila kentang weii....dengan hujan yang turun dengan rembas-rembas...perut pun dah berkemundang dengan macam-macam irama...kami bertiga tersadai ditepi petronas...wakakakakak. Kebetulan dekat situ,ada klinikar....aku suruh MrR pergi tanya & bawa pomen sekali....5min kemudian...sampai la si mangsa & pemangsa....kahhhhhhhhh.

Si pemangsa pun memeriksa satu persatu...

'Bateri problem ni bang'...

'Berapa dek bateri ni'...

Si pemangsa g kedai balik cek rege & bawa bateri sekali

'Bang...RM189..upah sekali...ori punya bang,yang ni saya trade in sekali'

Gluppp!!! adehh..... nak tak nak kena tukar jugak yang,kang mau kita tido sini anak banak. Dengan hati yang setengah rela....& dengan tangan yang menggigil...kuhulurkan duit....huwaaaaaaaaaaaa. Baru je aku sebut-sebut...tak sangka dia buat hal...adehhh. Pengajaran dari kisah ini....cakap jangan sebarang cakap...nak cakap...tengok kiri kanan dulu...kahhhhh.





10 comments:

Bibu said...

a'ah jgn ckp depan2 hehehe aku dah kene..elok ckp nak tuko kete...gear box lah de mintak!! amik ko 1.5k!huhuhu serik!

el said...

byk gak duit ko simpan dlm wallet eh sue
huhuhu sib bek la ko ada $$$ ms tu...ko spare kot mn tau silap ckp ...hehehe

noreen-bulan said...

cobaan....
sbb tu la kami ada satu akaun khas utk kete saje...so kalo kete sakit or renew apa2 tak la terasa sgt....

ai said...

Sama la kita smalam su!!!! aku plak bebudak ni bukak lampu. Aku x pasan langsung dari pagi smp ke petang! Blk tu aku try stat enjin x boleh! dah le ujan lebat nk mampos. Sib bek la sebelah opis aku ni w/shop. Nak tukar bat aku takde $$$, so, aku suh dia buat jumper je. Sib bek idop! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

fazilzura said...

mak aiiii ...

** amboi kak .. lawo umh baru

shiemz said...

Kalu x sebut kena tukau gak weh.. dah 3 thn dah tu.... bukan main2.... aku baru nie pun cmm tu la... sebut nak tukau kete jerk, lastly bateri kong.. air melimpah coz radiator bocor... pergh... 100 gak la..... huhuhu

Nana said...

heehe..penah gak skali dlu kete mati tp trafic light pastu alarm memekak kuat gile.dah tu aku sorang yg drive mn reti nk buat apa menggelabah call bapak suh dtg.org2 yg ada kt situ tlg..tp tlg tengok je dxguna punye jejantan yg ada

::Leily | Ummi Alya Husna:: said...

kete ko merajuk la tu..
hehehe, aku nyer kete meter temperature plak wat hal..
duit lagi!!! addoy!

MAS said...

huhu..aku dah penah kene..dulula masa pakai kete wira..skang dah tuko kete lain..xde problem stakat ni..kalau nak g jenjalan mana2 skali pun kene bwk dui..xpon ade kredit card ke..at least ade gak kegunaan masa emergency..tul tak..

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室