Friday, January 30, 2009

-:House Wife-:-


Ikan Bakar Ala Woodland

Kailan Udang geragau

Assalamualaikum,
Last week ni la hasil cooking aku,hehehe. Mood memasak dah datang la katakan. Lama betul aku bertapa dari dapur. Kalau korang nak tau,aku beli beras 5kg,ada la 5bulan kot tak abis-abis,hahahaha sampai ada kutu la. Terok tol swing mood aku. Now i'm back,hahaha. Harap bertahan lama mood aku itu. Minggu lepas aku bercuti lama la jugak walaupun cuti takde. Khamis lepas aku bawa alya ke APSH,jumaat tu hubby EL menjaga alya. Then terus sambung cuti CNY,Office aku tutup sampai hari Rabu so Khamis semalam dah keje.

Dalam bercuti ni,aku berfikir,berfikir sesuatu yang aku rasa agak tak logik buat masa ini,iaitu berhenti kerja. Sebenarnya tugas sebagai full housewife ni amat memenatkan. Dengan kerenah anak,rumah yang perlu dikemas & aku rasa sama memenatkan bila menjadi seorang yang berkerjaya. Bila balik rumah perlu mengemas,memasak & all over. Aku terfikir nak berhenti kerja sebab nak menjaga alya sepenuh masa. Dengan keadaan dia yang tak berapa sihat lagi. Perkara ni aku dah bincangkan dengan somi aku,cuma dia tak boleh bagi jawapan. Aku sendiri pun dah tau jawapannya. Aku plan lagi 6 tahun or 7 tahun mean masa tu aku dah 37 aku akan berhenti kerja kalau keadaan somi aku yang mampu nak jaga kami berdua,boleh la aku bersenang lenang & spend time untuk bersama anak aku. Bila dah jadi ibu/isteri ni,segalanya akan dikorbankan untuk keluarga.

Aku seronok duduk rumah tak perlu berkerja,dapat bersama anak aku tapi dalam masa yang sama aku memikirkan ekonomi sekarang yang perlu perbelanjaan besar. Huih..berpeloh nak fikir! Kan bagus tiap-tiap bulan duit tu sentiasa dapat je tapi tak perlu berkerja..hahahaha. Aku ada bertanya dengan geng-geng porno,dorang pun cakap tak sesuai berhenti kerja,ekonomi amat gawat. Takpe la,aku akan terus bertahan hingga titik akhir..ewahhh..hahahaha. Ohh yer, aku baru dapat panggilan telefon dari BB sit alya yang lama. Dia setuju nak jaga alya semula,lega hati aku. So start by next month,alya tak duduk taska dah. Isnin ni aku bawa alya semula ke APSH for other treatment. Hope alya will recover soon...aminnn

Adios.

-:-My baby-:-

Assalamualaikum,
Haihh...banyak betul gambar alya yang tak upload. Ni pun curi-curi upload,hehehe. Korang tengok je la aksi anak dara aku tu..ekekek.












Thursday, January 29, 2009

-:-Tagging season-:-

Assalamualaikum semua

Aku baru ada kesempatan nak menjawab tagging yang telah diberi. Thanks a lot kepada syapa & sue.

ok..ni TAG yang telah diberi oleh sya.





10 PERKATA TENTANG AKU.

1. Nama aku Suraya. Lahir pada 24.8 bersamaan dengan 30 ramadhan.

2. Aku suka senyum sebab gigi aku cantik..wakakakakak

3. Orang kata aku garang,tapi tak kenal maka tak cinta ok.

4. Aku suka berkenalan dengan orang perempuan je yer,bukan jantan.

5. Kalau duduk rumah,aku akan tengok katun..layan dengan anak aku. If takde keje, memang akan layan TV jer. Aku tak suka tido siang.

6. Aku suka berjalan tapi sejak kahwin agak terbatas perjalanan aku.

7. Aku suka berkerja kat tempat sekarang walaupun gaji sikit sebabnya FREEDOM yang aku dapat kat sini lom tentu dapat kat tempat lain.

8. Aku suka bersembang dengan sapa-sapa saja walaupun tak kenal,kan aku ni peramah..hahahaha.

9. Aku tinggal di Cheras,sewa jer ok. Plan nak beli rumah sendiri tapi memandangkan ekonomi amat-amat terok,peram je la dulu angan tu..hahahaha

10. Oh yer..tahun ni aku & hubby aku genap 30tahun. Satu angka yang aku sendiri tak sangka akan dicapai oleh aku..ekekekek.

Tu je la yer...maleh nak kasi orang lain..aku kan kemut.




-------------------------------------------------------------------------------------

Thursday, January 8, 2009
:: Kena Tag :: by suhida

THREE NAMES PEOPLE CALL YOU
-->sue ONLY no other name bcoz i'm famous with that name...kahhh

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE
--> 24.08.1979 my b'day
--> 7.10.1979 my beloved husband
--> 21.12.2007 my beloved dother

THREE WAYS TO BE HAPPY
--> Shopping
--> Holiday
--> High pay

THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW
--> save me
--> to be with you
--> sempurna

THREE PERSON YOU MISS FROM YOUR PAST
--> my mom No other person

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE
--> handbag
--> sandal
--> camera

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES
--> cooking if rajin la
--> Bowling ( SO long dah tak main)
--> Belek majalah

THREE PLACES YOU WANT TO GO
--> Menunaikan Umrah/Haji di Mekah

THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTER
--> Naruto
--> Det. Conan
--> Cinderella / Barbie

THREE MALLS YOU USUALLY GO TO
--> Jusco
--> Tesco
--> Giant

THREE FAVORITE DRINKS
--> Air epal
--> Milo panas
--> Yougort Drink


THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG
--> handphone
--> car key
--> wallet

THREE FAVORITE COLOURS
--> Blue
--> Purple
--> Green

TOP THREE FOODS YOU LOVE SO MUCH
--> Kari ayam
--> Siakap masam manis
--> Udang galah

TOP THREE 'THINGS' SPECIAL TO YOU
--> My Dother
--> My hubby...ngeh ngeh
--> My car

TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE
--> Honest
--> Polite
--> Simple

TOP THREE FACES YOU LIKE
--> Muka aku la
--> Princess aku
--> Hubby aku

THREE THINGS YOU'LL BE DOING TOMORROW
--> Lom tau lagi tah hidup ke tak

TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS TIME
--> keje banyak sangattttttt

-------------------------------------------------------------------------------------

Friday, January 23, 2009

-:- Dugaan-:-


Assalamualaikum,
Lama tak bercerita kat sini,bukan tak nak tapi takde cerita best yang boleh aku share kat sini. Ni pun tengah kering idea nak karang. Ok..aku nak share tentang puteri aku. Ohh yer,aku sekarang tak panggil puteri aku dengan nama alya,aku panggil batrisyia sebab apa?? Biarlah aku rahsiakan ok. Dari minggu lepas hari jumaat,alya batok,selsema & demam sekali. Aku bagi makan ubat yang HUKM bagi hari tu. Demam alya makin hari makin naik suhu dia. Bila malam,panas yang amat. Sampai kena masuk ubat bontot la. Bila siang demam dia ok tapi batok & selsema masih ada. Batok dia amat-amat terok sangat. Sampai aku rasa tak boleh nak hadapi semua tapi aku tengok batrisyia amat kuat,dia boleh bermain makan & minum masih berselera. Itu yang menguatkan aku untuk hadapi dugaan tu. Bila malam,alya batok sampai dia susah nak bernafas,sampai dia menangis-nangis & aku pun menangis sekali sebab tak tahan tengok keadaan alya tu. Syukur Alhamdulillah somi sentiasa sama-sama menjaga puteri aku.

Then kelmarin batok alya semakin terok & demam mencecah 40C. Bila batok aku dengar bunyi whizzing. Terus aku suruh somi ambik GL pegi jumpa paed esoknya iaitu semalam. Rabu kelmarin terus aku call Dr.Haliza tapi Dr.Haliza bercuti pulak. So aku buat appointment dengan Dr.Kumari. Semalam seawal pagi aku & somi pegi,awal tak awal la hehehe,dalam kul 9 kitaorang bertolak. Kebetulan Dr.kumari pun dah ada. So tunggu turn je la untuk jumpa. Sampai turn Batrisyia,Paed check lung,telinga,tekak & korang tau apa jadi?? Paed cakap tekak alya ada merah & bengkak & also lung dia ada bunyi sedikit mean going to get asma. Ya allah,aku amat-amat terkedu. Takde dalam background keluarga aku & somi penyakit asma tu. Kelmarin aku dah perasan,nafas batrisyia berbunyi whizzing tu. Then paed cakap nak admitted but dia nak check darah dulu. So aku bawa batrisyia ke lab ambik darah,melalak bagai tapi air mata takde keluar pun,lepas dah ambik boleh lak dia babai nes tu...hahahaha.

Lepas dah setengah jam,result pun keluar. Paed cakap if ada virus/bakteria kena bagi probiotik but now dalam darah batrisyia semua ok. Takde virus/bakteria so paed kasi antibiotik,ubat batok,ubat batok kahak,ubat selsema,ubat demam & ubat asma. Balik dari APSH terus bagi alya makan nasi,then ubat. Badan masih lagi panas tapi batok berkurangan. Then malam tadi alya tido dengan nyenyaknya sebab takde gangguan dari batok tu,nafas pun takde bunyi..syukur sangat-sangat cuma demam masih ada lagi. Paed cakap ubat demam tu dalam masa 2hari,dia akan pulih. If 2hari pun tak ok masih panas,kena datang balik. Then if batok dia tak ok dalam masa seminggu kena bawa balik. Harap Batrisyia akan recover cepat,tak sanggup kalau kena tahan wad lagi.

Aku harap ibu-ibu yang lain,sudi la mendoakan kesejahteraan puteri aku moga dia cepat sembuh.

Adios

Tuesday, January 20, 2009

-:-Mari-mari..Hot & sensasi-:-

Salam semua,
Topik hot & sensasi ni..hahaha. Korang nilai la sendiri apa yang telah berlaku pada perut aku. Aku tak mo cakap banyak-banyak..kang banyak pertanyaan..hahahaha.



Friday, January 09, 2009

-:-Missing-:-


http://memorizulaikha.blogspot.com/

Assalamualaikum,
Aku tak tahu nak mulakan bicara dari mana. Aku jumpa blog ni masa tengah menyelak WMC kat topik apa perasaan tinggalkan anak pada pengasuh/nursery. Hati rasa nak tahu tentang blog tu. Bila aku baca blog tu,air mata berjurai-jurai turun dengan lajunya. Hati aku amat-amat tersentuh..huhu. Aku seorang ibu,maka hati ni senang tersentuh. Moga kebenaran akan terbukti dipihak yang teraniaya. Sama-sama la kita berdoa moga arwah tenang disana.

Al-fatihah.

Friday, January 02, 2009

-:-Jawab TAG-:-

paperwork utk 5 kengkawan yang bertuah. sila siapkan paperwork ni ye. lepas tu pass kpd kengkawan yg x terpilih utk pusingan pertama ni.. hahahaha..selamat menjawab! baca bismillah dulu ye.

1- eda - my besen
2- sya - chick merah
3- kak za - mama chef
4- kak sue - mama da vog
5- kak ai - mama tembun cun


1-What was your pet name when you were a kid?
Banyak...antaranya garfield,kongo,hitam...semua cat ok.

2-If we say, we are here to help others, what are the others here for?
helps us back la..banyak cantik..aku dah tolong ko..ko x nak tolong aku lak.

3-Relate the most funny incident in your life. Or what was the funniest thing you did as a kid?
shame la nak citer...wakakakak.

4-Which was the naughtiest prank you played in school?
aku buat baik..mane ada buat jahat ni..ishkkk

5-Who was your first crush?
ermm...tak ingat la.

6-Which was the most embarrassing moment of your life?
rahsia

7-Does one of your socks have a hole in it? Actually, both the socks are bound to have one hole each. After all, that is through which you put your foot into it!
wear high hill..mane ada pakai sock daa.

8-If a bus stops at a bus station, does your work stop at your workstation in office?
keje mesti la jalan..kang x dpt gaji..hahaha

9-List five things you would need to survive, if left alone on a deserted island.
air,nasi,biskut,kompas & lampu suluh..kahhhh

10-If it is illegal to drink and drive, why do bars have parking lots?
sebab sengal la..wakakakak

11-If man evolved from monkeys and apes, how do monkeys and apes exist?
aku lom idup lg zaman tu..so tak tau la..wakakakak

12-What treatment would you seek if you were addicted to therapy?
bersantai je la...tu terapi gak kan

13-If the universe is everything, and scientists say that the universe is expanding, what do you think it is expanding into?
ermm...kena g bulan ni baru tau...hahahaha

14-Why are boxing rings square-shaped?
ishkk..ape ni tanya soalan mcm ni. aku bkn pakai pun..mana aku tau da.

15-What to do if an endangered animal eats endangered plants?
aku ambik penyapu halau

16-If you were a geometric shape, what would you like to be?
ishkk...x nak la...i like my shape skrg ni..yehahhhh

17-If ‘pro’ is the opposite of ‘con’, is ‘progress’ the opposite of ‘congress’?
Agaknya la..hahahaha

18-Don’t you think, the term, ‘free gift’ consists of a redundant usage of words?
hadiah percuma la..ape lagi.

19-If electricity comes from electrons, does morality come from morons?
tu klu sengal punya orang..mmg dr morons la..wakakaka

20-Would you believe in a liar who admits he is one?
ermm...100x aku pikir nak percaya ke tak.

21-If you are to take a picture of cheese, what do you think it would say?
kejuuuuuuuuuuuu...wakakakakka

22-Have you been to jail?
N.E.V.E.R