Friday, May 29, 2009

Makan Time

Dinner & Lunch semalam...layan la piccas yer...hehehehe.

Gulai Udang Melaka

kerabu Mangga

Domino Vs Terminator

Lunch semalam...sempena farewell

Mangga yang sangat sedapp!!

Thursday, May 28, 2009

Selesaikan Hutang TAG

Tag from Marya

Tag 1 : kerja rumah

1) bila terakhir anda cuci toilet?
mgu lepas

2)pencuci apa yg anda guna?
Harpic,pilihanku!

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
Ermm...jarang sekali aku mop..hehehe sebab rumah aku ada tikar getah

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
masak dinner kalau rajin,basuh baju,layan anak

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
Telor dadar,ikan tenggiri jeruk

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
Milo

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
Terus tido...kosa aku nak buat keje lagi..hehehe

8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
list rujuk di bawah sekali

Tag 2

Where is your cell phone?Atas Meja

Relationship?Berkahwin & ada sorang puteri

Your hair?Dah potong pendek

Work?yessza

Your sister? 2 - ima & ct

Your favorite thing?ermm..apa erkk. aku ni ikut mood gak.

Your dream last night?Tido dengan lenanya

Your favorite drink?Air buah/Milo

Your dream car?Alpahrd (betul ke eja erkk)

The room you’re in?Dept aku..ada 3 org.

Your shoes?Sandle je

Your fears?tengok keadaan la..hehehe

What do you want to be in 10 years?Duduk rumah jadi isteri & ibu sepenuh masa dengan income dari sang somi..kahhhhhhhhhh

Who did you hang out with this weekend?Dengan somi & alya

What are you not good at?Menjahit kot

One of your wish list items?DLSR,Oven,Laptop..ehh..byknya..hahaha

Where you grew up?Perak & KL

Last thing you did?Buat keje

What are you wearing?Blouse & pant

What aren’t you wearing?bikini

Your pet?takde bela apa-apa

Your computer?Asus

Your life?Sentiasa gembira & Bahagia

Your mood?OK la...bz ler

Missing?Arwah mak

What are you thinking about right now? Nak balik cepat..hehehe

Your car?Kete Nasional je

Your kitchen?Masak untuk somi la & anak le

Your summer?minum air suam je

Your favorite color?pink

Last time you laughed?baru je tadi chat dengan geng2 cipet.

Last time you cried?Dah lama tak nangis ni

School?Sek.Men (P) Bandaraya

Love? Somi,alya,famili & frens

So who wants to share their ONEs?? How about?list rujuk bawah sekali

Tag 3: Zaman Kanak2 Ku

Sila pamerkan gambar anda ketika kecil (Maximum gambar adalah 5 keping)

Sori...takde gambar la!

Tika ini anda anak yg no. berapa dalam keluarga???
NO.3

Perihalkan tingkahlaku, tabiat, peel & perangai anda waktu itu.
Amat lasak ok! Describe sendiri la perkataan LASAK tu..hehehe

Aku x nak tag sapa2! Sebab aku tau semua dah buat..hehehe. aku je yg last min.

Selamat Hari Lahir Ayahandaku

28-05-1951...adalah Hari Lahir ayahku. Hari ini genap umur ayahku 58tahun.
Semoga ayahku dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki.

Minggu plan nak buat makan-makan,kongsi dengan adik badik lain.
Picass...tunggu la nanti kalau ada erkk..hehehe


Award



Syarat menerima award ini :

1.Pastikan jantina anda adalah perempuan

2.Copy badge sebagai award anda

3.Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

** Sebab boleh melahirkan zuriat **
** Sebab menjadi seorang isteri & ibu **
** Sebab sentiasa cantik dari dalam & luar **
** Sebab mendapat suami idaman **
** Sebab boleh mekap & pakai baju pelbagi fesyen **
** Sebab firasat seorang pmpuan lebih kuat dalam sesuatu hal **
** Sebab semua pmpuan cantik **

Khas untuk semua perempuan,terima la award yang jelita ni.

Today Lunch

------------Hari ni ada Lunch Pizza sempena farewell untuk servicing clerk yang telah berkhidmat di company aku selama lebih dari 20tahun.------------------

Piccas------------tunggu lunch nanti la...ngeh ngeh ngeh

Tuesday, May 26, 2009

Sorry

Assalamualaikum
Aku nak mintak maaf la pada kawan-kawan sekelian yang baik hati yang sudi mengetag aku. Buat masa ni aku tak sempat lagi nak jawab semua tag yang telah diberikan. Bukan aku tak nak jawab yer,aku amat busy sekarang ni,nak jengah blog kawan-kawan pun tak sempat weii..huhu. Aku bukak pun tengok sekali imbas.

Nanti aku free,aku akan jawab tag yang telah korang berikan k. Aku amat-amat hargai sangat. Sorry again to all.

Monday, May 25, 2009

Majlis Cukur Jambul & B'day - Ayien House

Asslamualaikum,
Semalam dapat jemputan Majlis Cukur Jambul & B'day anak-anak ayien. Walaupun dalam keadaan tak berapa sihat,aku gagahkan diri jugak pergi. Aku sampai pun dah petang gak la dalam pukul 3 kot. Ada kambing panggang! Kalau ikut napsu aku,memang aku terjah jer tapi telah dilarang oleh en.somi. Ye la..aku dah la tak sihat,kalau makan lagi aku tak sihat nanti. Aku hanya mampu melihat je la sambil telan air liur. Ada skit aku snap picture,so layannnnnnn















Thursday, May 21, 2009

Top tips for fighting their first fever

What is a fever?
Fevers are very common in babies, especially during their first 6 months. But don't worry, your baby's raised temperature is their body's natural way of fighting off an infection. Babies can be naturally warmer than adults but if their temperature is over 38°C or 100.4°F, it's officially a fever.

The first thing you need to do is to check your baby's temperature — ear thermometers are a reliable, baby-friendly way to take their temperature. If they do have a fever, there are various ways you can help bring their temperature down:

•Take off a layer of their clothing.
•Give your baby cooled, boiled water to stop them becoming dehydrated.
•Keep their room at a comfortable temperature.

Wednesday, May 20, 2009

i Feel Sick

Hari ni rasa tekak sakit,bersin - going to flu!
fail betul kalau flu ni,mata stim,idung leleh

Sure takde mood nak buat keje!
Dengan kerja yang banyak ni,alahaiii..sadis betul la

Beberapa bulan ni,kerap jugak la aku MC.
Sebelum ni memang susah nak MC.
Badan terlampau penat sangat kot,tu yang jadi macam ni

Hope akan recover soon!

Kenapa perlu cium anak??

Pada Sesiapa yang ada anak tu, ciumlah anak jangan jemu...never realized that cium anak has tremendous pahala towards the parents. Yang tak de anak tu, cepat-cepatla buat anak (insya allah korang akan merasai nikmat menjadi ibubapa), yang belum kawin tu cepat-cepat la kawin…..boleh buat anak. Yang belum ramai anak tu,cepat-cepat la ramaikan anak .

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;

"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia
memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? "
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam bissawa

Tuesday, May 19, 2009

Looking for new environment

Assalamualaikum,
Hati ni terasa nak tukar kerja la, sebabnya?? Malam tadi penyewa aku sms bagitau dia bulan ni last duduk rumah aku kat klang tu. So aku iklankan la kekosongan rumah tu kat blog aku ni. Malam tadi aku ada bincang dengan en.somi,terfikir nak duduk sana tapi dengan kos yang tinggi..fikir 100x. Kalau aku & somi kerja kat area sana ok la, ni kerja kat area KL. Aku teringin nak duduk rumah sendiri,walaupun ada rumah sendiri tapi tak boleh nak duduk sebab jauh. Duduk rumah sendiri ni,kita boleh buat la ikut kehendak kita kan. Tu pasal aku terfikir nak cari kerja lain kat area sana. En.somi ada cakap,nak beli satu lagi rumah. Ermm...area KL ni mana ada yang murah,semua mahal-mahal.

Kalau korang ada lubang kerja kat area shah alam/klang..sila la bagitau aku yer. Kalau ada sapa-sapa nak jual rumah dengan harga yang reasonable,sila maklumkan aku ok. Aku pun memang tengah mencari rumah yang sesuai untuk kami la,rumah sekarang ni..aku sewa jer. Nak beli rumah tu,aku tak berapa berminat sebabnya rumah tu tingkat 3. Aku dah letih hari-hari nak panjat tangga. Dapat rumah bawah seronok la skit.
P/s: Semak pale pk

MIRACLE

Korang nampak tak apa yang aku nampak. Dah lama rasanya aku tak tengok pelangi,masa ternampak pelangi ni,subhanallah..indahnya. Aku snap masa on da way nak balik dari semenyih,kat area tesco kajang tu. Cantik sangatkan...






Monday, May 18, 2009

Dinner cincai

Assalamualaikum,
Ni dinner aku diwaktu cuti,agak rajin skit la kan. Kebetulan rezeki,dapat ikan pekasam. Lama dah teringin ni,tuan pekasam lak pos kat aku..ape lagi segera la buat makan diwaktu malam. Idea lak takde nak masak apa,dalam peti ais ada ayam jer,en.somi suruh buat paprik. Aku pun hentam kromo la masak paprik yang tak cukup bahan tapi superbb..hahahaha. Untuk alya aku goreng ayam,sedap tol makan panas-panas.

Ikan pekasam dari perak
Ni la ikannya...sedappp
Ayam goreng sedap!
Paprik ayam tak cukup bahan tapi sedap..hahahaha Ikan pekasam goreng

Bacang @ Macang

Beli kat Pasar malam,hari tu ke sg congkak ada orang jual kat tepi jalan tapi tak sempat nak beli. Teringin la sangat buah macang ni tapi belum masak sangat so kurang skit rasa dia. Kalau buat sambal pun sodappp...hehehe


Friday, May 15, 2009

Welcom to new World

Assalamualaikum,
Tenghari tadi,kuar kejap then ke PPUKM..tengok new bb. Actually dia ahli pcm,fiza namanya. Opis aku dengan ppukm tak jauh,dalam 10min camtu jer. Sampai jer,tengok dia tido..sian dia..menahan sakit. Aku paham fiza..hehehe.

BB boy,berat 4.31kg..nama belum dipikirkan,lahir secara Czer. Sangat la COMEL! Geram aku tengok hahh. Rasa nak banak je lagi..kahhhhh. Layan picas...hehehe



Siakap Vs Kailan

Assalamualaikum,
Ni dinner aku malam tadi,siakap masam manis & kailan ikan masin. Dah lama rasanya tak masak lauk peberet somi ni. Mula-mula nak masak ayam tapi dah singgah kedai tengok ada lak siakap,rembat je la sekor.

Balik rumah tengok MATAHARI dulu,kahhhh. Dah abis matahari,baru masuk dapur tapi ada lak gangguan oleh sapa lagi kalau bukan alya. Aku nak masak,alya sibuk suruh dukung nak masak sekali. Sambil layan alya,sambil masak..akhirnya settle.

Siakap Masam Manis

Kailan Ikan Masin

Thursday, May 14, 2009

Malaysia Isetan International Designers' Branded Sale

Malaysia Isetan International Designers' Branded Sale

Discount Duration : Wed, 13 May 2009 - Sun, 17 May 2009
Company : Isetan
Location : G: Isetan the Gardens , K: Isetan KLCC , L: Isetan Lot 10
Products Offered : DKNY JEANS up to 50%
Burberry Exclusive Promotions
BCBG MAXAZRIA Discount up to 70%
LOEWE Exclusie Sale
MARC BY MARC JACOBS Handbag Special Sale - additlonal 10% on merchandise with discount up to 40%
DKNY Handbag - additlonal 10% on merchandise with discount up to 40%
Timberland Sale Special Clearance
POLO RALPH LAUREN Discount up to 70% - Value Buy From RM200 - additlonal 10% on merchandise
CK Calvin Klein Handbag - additlonal 10% on merchandise with discount up to 40%
CK Calvin Klein Shirts 15%off on Spring '09 Men's dress shirt - additlonal 10% on selected designs
RAOUL SALE - additlonal 10% on selected designs

Brands Offered : POLO RALPH LAUREN
DKNY JEANS
BCBG MAXAZRIA
Salvatone Ferragamo
LOEWE
CELINE
Burberry
LONDON
Marc
CK Calvin Klein
DKNY
TimberLand
RAOUL
Prestige Shoes

-----------------------------------------------------------------------------------

GUESS Handbag Clearance Sale at Isetan KL

Discount Duration : Fri, 15 May 2009 - Sun, 24 May 2009
Company : GUESS
Location : The Gardens, KLCC , Lot 10
Promotion : GUESS Handbag Clearance Sale at Isetan KL Discount up to 60% , "15 May one day only ,Can Get additional 10% discount on normal price items for IMC/ICC members "

HandTest Power

Hehehe..eda,aku pun nak try test power jari jemari...menyusun tari..kahhhhhh. Ni keupayaan aku...

46 perkataan

Speedtest

This is my transformasi..but I don't Like it!! Suckkk

Semalam balik kerja,terus siap-siap mandi. Kebetulan somi nak ke bandar tun razak,so I FOLLOW!hehehehe..leh makan free kat rumah MIL..kahhhhh & also aku nak potong rambut. Fikir sayang tapi..rambut aku asyik gugur jer,alya pulak suka bermain-main dengan air liur dia. So...setelah berkira-kira,aku redhakan je la potong rambut ni.

Tapi...aku tak sukaaaaaaaa bila dah siap sebab belah depan rambut aku,ishkkk!! Orang kat kedai tu cakap,rambut aku jenis wave..wahh..ada wave U..hahahaha. So tak leh jadi yang macam exactly la. Nanti aku nak repair kasi pendek lagi tapi en.somi tak kasi..huhu. Korang rasa...ok tak??





Wednesday, May 13, 2009

Transformasi...

Hari ni tak sabar aku nak balik sebab akan berlaku satu transformasi. Apa transformasi tersebut,korang tunggu je la nanti k..hehehehe. Tengah boring tahap gaban ni,keje berlambak! Bukak mata jer,kerja..kerja..kerja..selagi belum tutup mata..kerjaaaaaa!!!

Ehh..dah hujan la! Ya allah,syukur alhamdulillah pada mu kerna menurunkan hujan rahmat. Moga esok pun seperti hari ni...sejokkkkkkkkkk seluruh alam..aminnnnnnnnnnn

Menu Buka

Assalamualaikum,
Semalam aku puasa Qada'..hehehe al maklum la puasa dah nak dekat,bila dah dekat baru terhegeh-hegeh nak ganti..tu memang dah jadi kebiasaan..huhu. Even hari panas,syukur alhamdulillah aku dapat menunaikannya dengan penuh sabar..hehehe.

Menu berbuka aku plan masak tomyam campur,kailan ikan masin & telor dadar. So balik keje,ambik alya terus ke kedai. Beli segala barang basah,nak beli kailan takde la pulak. So aku beli kangkung,buat kangkung belacan. Sampai rumah,bertungkus lumus menyiapkan hidangan yang tak seberapa. Ngam-ngam je aku siap masak,duduk kejap 10min..azan berkumandang.
Tomyam Campur
Kangkung Belacan
Telor Dadar

Tuesday, May 12, 2009

Kawasaki Disease

Signs and symptoms

The signs and symptoms of Kawasaki disease appear in phases.

First phase
The first phase begins with a fever, which often is higher than 104 F (39 C), spikes and remits, and lasts one to two weeks. A doctor may suspect Kawasaki disease if the fever lasts for five or more days and the child has developed four or more of these signs and symptoms:

* Extremely red eyes (conjunctivitis) without thick discharge
* A rash on the main part of the body (trunk) and in the genital area
* Red, dry, cracked lips and an extremely red, swollen tongue
* Swollen, red skin on the palms of the hands and the soles of the feet
* Swollen lymph nodes in the neck

Second phase
In the second phase of the disease, the child may develop:

* Peeling of the skin on the hands and feet, often in large sheets
* Joint pain
* Diarrhea
* Vomiting
* Abdominal pain

Most children with Kawasaki disease recover with no problems, with or without treatment. However, the disease can cause serious heart problems and joint damage. Treating Kawasaki disease within 10 days of its onset may greatly reduce the chances of lasting damage. It's important to contact your child's doctor if your child has signs or symptoms of this disease.

Your doctor may conduct a physical examination and have your child undergo other tests to aid in the diagnosis. These tests may include:

* Urine tests. These tests help rule out other diseases.
* Blood tests. Besides helping to rule out other diseases, blood tests look at white blood cell count, which is likely to be elevated, and the presence of anemia and inflammation, indications of Kawasaki disease.
* Electrocardiogram. This test uses electrodes attached to your skin to measure the electrical impulses of your heartbeat. Kawasaki disease can cause serious complications of the heart.
* Echocardiogram. This test uses ultrasound images to show how well your heart and your coronary arteries are functioning.

No one knows what causes Kawasaki disease. A number of theories link the disease to bacteria, viruses or environmental chemicals or pollutants, but none has been proved. Kawasaki disease doesn't appear to be hereditary.

Your doctor will want to begin initial treatment for Kawasaki disease as soon as possible after the appearance of signs and symptoms, preferably while your child still has a fever. The goals of initial treatment are to lower fever and inflammation and prevent heart damage.

To accomplish those goals, your child's doctor may recommend:

* Aspirin. High doses of aspirin can reduce the fever, rash, joint inflammation and pain and help prevent blood clots from forming.
* Gamma globulin. Infusion of gamma globulin (an immune protein) through a vein (intravenously) can lower the risk of coronary artery abnormalities.

Nota kaki : Kalau anak korang ada tanda-tanda ni,terus la bawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Apa-apa je lah....

Semalam aku ke tesco,cari susu alya yang dah abis. Last beli 28/4 lepas,sejak minum enfa ni alya amat la kuat menyusu..PENGSAN mama ko!(kahhhhhh. Kebetulan kat tesco ada Baby Fair,mean semua barangan baby ada price cut. Aku tengok katalog tesco www.tesco.com.my enfagrow ada promosi & also susu anmum pun ada. Dari hari tu rasa nak tukar anmum,sebab murah skit..kahhhhh. Masa kat tesco,aku & en.somi dah 5x round kat area susu tu..hahaha sebabnya tengok harga enfagrow RM81.85 - 1.7kg,berbanding anmum RM50.45-1.7kg lebih murah. Setelah dicongak-congak,tolak bajet siput semua..en.somi cakap kita bagi je la alya enfa. Sorang lagi takpe la kan,dua orang...koma!hahahaha.


Hari tu aku ada masuk website dumex saje nak try susu mamil gold ni,so aku mintak la sample untuk alya. Alya minum susu ni,lebih kurang enfa jer. Harga pun rentung!


Ni kek gulung dari bibu,sangat sedappp & ringann. Rasa seperti kapas masuk mulut..hahahaha. Hari ahad kelmarin la aku ambik dari bibu,balik rumah terus potong hidang kat mil. Harga satu gulung RM4.50,macam-macam perisa ada.



Hahh! Korang nampak tak bukit tu gondol! Ni kat tol sg long,dekat dengan Maktab polis. Aku sendiri terkejut tengok kegondolan bukit tu sebab dulu takde pun macam ni. Yang aku perasan,rasanya dorang nak besarkan maktab polis tu kot tapi agak-agak la,jangan la sampai gondol camtu..tu yang cuaca PANAS sebab pokok dah takde. Ni la salah satu penyebab utama cuaca dunia sekarang ni



Hehehe..ni my new look of scarf. Selendang ni,aku pesan dari teha al-unta. Tima kasih ye teha sudi belikan untuk aku. Sangat cantik seperti aku!kahhhhhh..sure ada yang muntah ijo. Kalau nak muntah,sila tutup ok! hahahahahaha