Thursday, December 31, 2009

Apa Perasaan korang??



sori..agak pening skit nak baca. aku dah try edit tadi tapi bila paste,jadi kelam kelibut jugak. Sorry all

Tuesday, December 29, 2009

Alya in action

Layan je la picas alya ni...dengan pesen rambut terbaru dia..hahahaha







Monday, December 28, 2009

PERHATIAN!!

Assalamualaikum,

Perhatian kepada semua pemain-pemain kutu. Macam pemain bola pulak dah..hahaha. Sila bank in kutu bermula pada bulan ini (Dec) untuk kutu Jan sebelum 2hb setiap bulan. Kutu akan berakhir pada awal Oct. Senarai list kutu ada diside bar k.

Thursday, December 24, 2009

Sustagen



Kali ni aku nak bercerita pasal alya pulak. This few month,alya kurang selera la nak makan nasik. Kalau sayur saja,laju dia abiskan. Kadang aku kasi makan mee,meehon...segala la. Apa yang aku makan,aku kasi alya makan jugak..kang tak bagi,dah besar nanti memilih pulak makan nanti. So alternatif yang boleh aku lakukan..aku tukar susu alya. Susu yang aku tukar..anmum,enfa masih kekal. So aku tukar dengan susu sustagen ni. Bila dah tukar susu ni,aku masih bagi alya makan la apa-apa yang dia nak makan kan.

Sekarang alya dah 2tahun,hari tu ada celebrate b'day alya kecil-kecilan kat ttwangsa dengan geng-geng m.com @ mak2 hayam. Nak tengok picas,masuk FB aku yer..hehehe. Bercakap dah makin fluent,& aku dalam trainning alya ke toilet. So far alya makin faham la,klu aku duduk kat rumah tu..aku praktikkan tapi orang kata..masa mula-mula ni kena banyak bersabar la kan..hahaha.


Sakit??? Sakit apa erk..sakit hati ker??



................tinggalkan email....

Tuesday, December 22, 2009

Gula-Gula Udang



Gula-gula Udang in stok. Anyone interested?? Ada 5kg only

3.5kg- Sold

another 0.5kg????

Nak tahu lebih lanjut... klik sini



Saturday, December 12, 2009

On medical leave

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Will be on medical leave for ...... not sure how many day. Doing minor operation on monday,doakan aku yer kawan-kawan. Moga semuanya selamat..aminnn.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Thursday, December 10, 2009

Princess Kebaya Contest

Jom join Princess Kebaya Contest anjuran wawa ni..ngeh2.

Syarat-syaratnye mudah je:

1. Contest ni terbuka kepada semua bloggers. - YES,I'M BLOGGER
2. Dengan sukahati jadi follower wawa and add link blog wawa dalam bloglist korang. - DONE
3. Mesti letak banner contest di side bar blog korang, jangan lupa di link kan dengan link contest ni. - DONE
4. + 1 lagi syarat, peserta contest ni mesti berumur 17 tahun dan ke atas.- MESTI LA..I DAH 30 U!..KAHHH
5. Sila upload SEKEPING SAHAJA gambar korang (gambar individu). Gambar lama pun boleh...Gambar tu tak kisah la korang nak pakai kebaya labuh ke, kebaya pendek ke, kebaya moden ke, kebaya nyonya ke, kebaya pahang ke, kebaya Indonesia ke…..apa-apa aje asalkan namanye kebaya…. - DONE
6. Pastu, story mory sikit pasal gambar tu & mention jenis kebaya yang korang gayakan. - DAH STORI ALSO..NGEH2
7. Entry tu mestilah guna tajuk ni“PRINCESS KEBAYA CONTEST”.Princess kebaya tau…jangan letak nenek kebaya lak - DONE
8. Lastly, tinggalkan komen di entry ni bagi memudahkan wawa jengah blog korang.- DONE

Gambar yang dipetaruhkan adalah...
Gambar ni diambil masa raya tahun 2007..masa tu tengah mengandung 7 bulan lebih.


Friday, December 04, 2009

Customized Felt Tshirt Giveaway

Tadi berjalan diblog eli..terjumpa giveaway ni,sangat la menarik nak join..hehehe. kebetulan kan hari tu aku sangat frust dengan sorang makhluk halus tu. So dengan semangat yang sangat kuat,aku nak join..hehehe. Mane tau ada luck kan.

-----------------------------------------------------------------------------------

Tak lama lagi TiniHani nak lancarkan produk terbaru dari kedai dia. So as promosi dia nak buat GIVEAWAY.


Bukan satu tshirt tapi 4 tshirt akan diberi kepada 4 orang yang bertuah (sorang satu lah eh heheh). Tak kisah la untuk saiz apa pon. Kalau dah menang cabutan bertuah tu anda boleh request nak buat design apa.

Syarat-syarat untuk memasuki dan memenangi giveaway ini adalah (senang aje..):

1. Buat satu entry khas di blog anda untuk Customized Felt Tshirt Giveaway. Nyatakan juga design/perkataan yang anda ingin lihat diatas tshirt anda.
2. Tinggalkan komen anda bersama link entry yang telah anda buat berserta email diruangan komen
3. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Disember 2009 jam 12.30tengah hari.

contoh komen: TiniHani nak joint.. saya nak word:FAMILY pic:LOVE

Itu aje... Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik khas nanti.

p.s: Sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan awal pon boleh. Boleh dipakai dimana saja tak kira untuk bersiar-siar, mengadakan Majlis Sambutan Hari Lahir, Photoshoot, family day dan pelbagai lagi majlis. Email saja ke tinihani@gmail.com
-----------------------------------------------------------------------------------

Kalau aku dapat GIVEAWAY BERTUAH NI..
Saya nak word : Alya , pic: Barney

Thursday, December 03, 2009

Sangat menduga

Assalamualaikum,
Selamat pagi semua. Cuaca hari ni sangat la sejok dek hujan disubuh hari tapi aku sangat la panas...sebab apa? Aku nak citer la ni. Hari ni aku bangun agak lewat...alarm snooze pun aku buat dek...ekekeek..syahdu betul tido time hujan kan. Aku pun iron baju mrR..pastu baju aku...then terus mandi. Dah siap semua,aku kemas rumah skit...then kemas beg baju alya. Pukul 8 lebih aku baru keluar rumah sebab kena antar alya.

Masa kat tangga,alya pulak buat hal. Time ni aku masih ok lagi la,dia tau hujan pastu sibuk nak payung. MrR pegi kereta...ambik payung,then si alya sibuk nak pegang sendiri...siap mengamok duduk kat lantai. Aihh..betul-betul bikin panas. Aku pun kasi la payung kat alya,terkedek-kedek macam itik pulang petang pegang payung tu. Aku?? Basah kena hujan ok!..huhuhu. Dah masuk kereta,dia mengamok lagi! Nak duduk pulak kat driver seat! Aku suruh duduk dalam carseat dia tak nak...huhu. Aku drive je buat dek dengan alya. Dah sampai kat umah ibu dia,si alya buat hal lagiii!!!! MrR kasi payung,dia sibuk nak pegang...dah tu nak bukak payung dalam kereta. Aku suruh pakai shoe...tak nak pakai..sambil mengamok-ngamok...menangis. Aduhai anakku...kenapa la mengada sangat ni. Final way aku cakap kat alya...dengan nada yang sangat perlahan yer.

'Alya kenapa ni? Mama dah kasi payung,tak nak,suruh pakai shoe tak nak. Hahh..duduk la bawah tu,ada cockroaches..nanti dia gigit kaki alya.'

Tak jalan jugak time ni,pastu aku cakap...'Mama kurung dalam toilet nak!!'

'Tak nakkkk'

Aku terus dukung alya..masa ni dia macam ulat bulu,rasa nak pe-ok jer. MrR?? Menahan sabar...hahahaha.

Masa dukung alya dalam kereta...aku tanya alya lagi.

'Nak duduk dalam toilet ker'?? terus si alya dakap aku. Sejok hati aku tapi sambil tu mulut aku pot pet kat alya dengan suara yang sungguh sayu...hahahaha. Kena control beb! Tak control...memang temper aku go upstair dah sampai gunung everest! Alya ni very good behave dia..tapi bila datang angin swing dia tu,nak mengamokkk jer! Selalunya kalau alya mengamok,aku biarkan je..sebab kalau pujuk,makin lemak! Kebetulan semalam aku ada terbaca topik anak yang jenis hyper ni atau tantrum kat blog myra. Info tu sangat berguna pada aku untuk dipraktikkan..hahahaha.


Ni antara berkenaan pencegahan tantrum.....

'Endahkan (ignore) ketika sianak tantrum – Ketika sianak tantrum, sebaiknya ibubapa jangan memujuk, bercakap, memberi nasihat, berargumen dan seumpamanya yang bertujuan mengambil hati sianak. Kerana ketika tantrum, perasaan amarah menguasai dirinya dan dia tidak akan mendengar kata-kata nasihat dari ibubapanya. Jalan terbaik ialah membiarkan sianak untuk seketika, biar dia lepaskan kemarahan itu. Tantrum akan cepat berakhir sekiranya ibubapa tidak campurtangan dengan memujuk atau paksaan atau kemarahan.

Jika sianak masih lagi tantrum – Ibubapa hendaklah memeluk sianak dengan dakapan kasih sayang. Akan tetapi ada ibubapa yang malu dengan kerenah anaknya yang sedang tantrum. Maka moleknya ibubapa hendaklah berada tidak jauh dari sianak dan bercakap dengan sianak yang menunjukkan anda sayang padanya. Dengan kaedah itu, sianak berasa aman dan tahu bahawa ibubapanya ada dan tidak menolak sikap negatifnya.'

Ketika sianak Kembali Tenang

Saat Tantrum sianak sudah reda, seberapapun parahnya ledakan emosi yang telah terjadi tersebut, janganlah diikuti dengan hukuman, nasihat-nasihat, teguran, maupun sindiran. Juga jangan diberikan hadiah apapun, dan anak tetap tidak boleh mendapatkan apa yang diinginkan (jika Tantrum terjadi kerana menginginkan sesuatu). Dengan tetap tidak memberikan apa yang diinginkan si anak, ibubapa akan dapat melihat konsistensi dan anak akan belajar bahwa ia tidak bisa memanipulasi ibubapanya.'


Korang yang ada anak kategori aktif sgt ni,tentu paham masalah aku ni. Kadang-kadang tu,menguji iman & kesabaran as parent. Nak pukul,anak tu tak cukup sempurna lagi akalnya...tak pukul...makin lemak. Kalau sentiasa ikut rentak dia,makin berlemak pulak nanti. So dengan info ni la aku praktikkan pada alya..moga kesabaran selalu pada diri aku & mrR..aminnnn.

Ohh yer..aku nak explain skit kat sini yer. Alya ni jenis yang lasak yang amat! Dia tak takot bahaya,tak tahu sakit..apa yang dia rasa dia nak buat..mesti dia buat,kalau tak dapat..dia akan memberontak. Memberontak macam mana?? Dia akan baling apa yang ada dekat dia,dia akan menjerit sekuat-kuatnya sambil mengetap gigi menahan marah. Aku pun takde la mintak anak aku tu hyper,kalau betul hyper..sangat bermasalah. Ada time alya behave,ada time...sebaliknya.

Anak korang ada ke macam ni????


Wednesday, December 02, 2009

PENGUMUMAN PENTING


Nak tahu lebih lanjut...sila la kesini..hehehe
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Ila Debab

*
*
*
*
*
*
*

So to geng-geng ayam,jangan lepaskan peluang...kahhhhhhh


Tuesday, December 01, 2009