Tuesday, February 23, 2010

Renungan: Mengapa ujian seberat ini...?

Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Al-Quran menjawab: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah al-Baqarah, ayat 216
Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Al-Quran menjawab: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah al-Baqarah, ayat 286
Kita bertanya: Kenapa rasa frust?
Al-Quran menjawab: "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
-Surah Ali-Imran, ayat 139
Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?
Al-Quran menjawab: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan, dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah al-Baqarah, ayat 250
Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?
Al-Quran menjawab: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. Dan sesungguhnya solat itu amatlah berat, kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
-Surah al-Baqarah, ayat 45
Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ini?
Al-Quran menjawab: "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang Mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka."
-Surah at-Taubah, ayat 111
Kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?
Al-Quran menjawab: "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal."
-Surah at-Taubah, ayat 129
Kita berkata: Aku tak dapat tahan!!
Al-Quran menjawab: "...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
-Surah Yusuf, ayat 12
Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Al-Quran menjawab: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan kami telah beriman sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
-Surah al-Ankabut, ayat 2-3
Categories: Agama & Kerohanian

1 comment:

fazilzura said...

info paling bagus tuk pg ni