Wednesday, June 23, 2010

Chili Crab Recipe

Dinner untuk malam ni,aku plan nak masak ketam cili. So masa kat opis tadi search la kejap resepi yang sedap,then terjumpa resepi ni.Tengok bahan-bahan pun sangat la senang,cincang-cincang..campur jer semua. Balik rumah dengan segera aku keluarkan ketam yang keras tu,sementara tu cincang apa yang patot.

Rasa cili crab ni,marvelos! Gerenti sedap ok!Aku guna ketam bunga je,dalam resepi ni guna ketam batu. So terpulang pada korang la kan. Ketam tu aku goreng dulu,then masak kuahnya....then gaulkan sekali atas dapur. En.somi pun kata sedap,masak macam mana ni sayang...hahahahaha.

Kredit to asiaonlinerecipes

Ingredients :

2 Fresh crabs approximately 500 g each
1/2 cup Plain flour
1/4 cup Cooking oil
1 medium Finely chopped onion
5 cm Fresh ginger finely grated
4 cloves Finely chopped garlic
5 Red chilies, finely chopped
2 cups Bottled tomato pasta sauce
1 cup Water
2 tablespoons Soy sauce (aku guna kicap manis kipas udang je)
2 tablespoons Sweet chili (ganti dengan sos thai)
1 tablespoon Rice vinegar
2 tablespoons Soft brown sugar

Method :
Wash the crabs well and scrub the shell.

Using a large cleaver, cut the crabs in half and rinse well under cold water, carefully removing the yellow gills or spongy parts.

Hit the legs and larger front nippers with the flat side of the cleaver to crack the shell. This is to make the eating process easier.

Lightly and carefully coat the shells with a little flour.

Heat about 2 tablespoons cooking oil in a large wok and cook 1 1/2 crab at a time, carefully turning and holding the crab in the hot oil until the shell just turns red.

Repeat with the remaining crab halves.

Add the remaining oil to the wok and cook the onion, ginger, garlic and chili for 5 minutes over medium heat and stirring regularly.

Add the tomato sauce, water, soy sauce, chili sauce, vinegar and sugar. Bring to boil and cook for 15 minutes.

Return the crab to the wok and simmer, turning carefully in the sauce for 10 minutes or until the crab meat turns white.

Do not overcook.
Serve with steamed rice.

5 comments:

A.I said...

dah lama aku x makan ketam...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nampak sedap ni...harus cuba

el said...

lenkali nak beli ketam yg besor
makan aku ngan laki aku jek
sedapnye teringat lak ketam aku msk ritu muahahahaha

atie said...

memang menyelerakan...tp atie tak leh makan ketam..nnti muka bengkak cam doraemon...kalau ganti ngan udang bleh ker??huhu

saveme_zero said...

k i - sila la suruh kaman bw balik. sure besar

damia - mmg sedap.

L - hahaha...korang berdua je,beli la lbh2 wehh.

atie - mmg sedap,try la buat. beli udang yg besar tu.