Tuesday, October 19, 2010

Antara sihat ......

Korang nampak tak.....?? Apa la yang aku suruh tengok ni kan. Cuba tengok dalam botol susu tu. Tak nampak erk?? Takpe takpe..aku explain kat korang. Sekarang ni aku bagi susu anmum untuk princess aku ni. Yang jadi masalahnya....bila bancuh,susu tu macam tak larut habis. Sebelum ni ok jer....dolu-dolu le....masa no.3 ...sekarang aku kasi yang no.4...tapi tak paham kenapa susu ni jadi tak berapa larut. Korang yang bagi anmum....ada tak masalah ni. Aku kena banyakkan air panas baru susu tu larut betul,kalau tak.....berkelapong je susu tu.


Sebelum ni aku bagi sustagen.....(asyik tukar susu je kan aku....apa daa...ehh suka la....bukan mintak kat sapa-sapa pun....bukan saja-saja tukar....tentu la ada reason kan)...meh aku citer balik pasai apa. Masa baby....aku bagi lactogen 1...then dah lepas setahun nak tukar lactogen 2....bila tukar...tak sesuai...beri-beri yang terok sampai melecet bontot anak aku...kesian kan. Then...aku tukar anmum...tak sesuai jugak sebabnya poo-poo nya keras pulak. Try pulak enfa......memang la sesuai...takde masalah pun..sebenarnya anak aku ni dah yang mahal aje...kopak okeh! ngada-ngada lebih betul! So...teruskan enfa...sampai la 2tahun tak silap...masa ni....dia memang la kuat menyusu...makan nasik pulak kurang.

Nak suap nasik je...TAK NAK!! macam aku nak bagi apa je ko....punya la payah! Asyik susu jeeee! Sebulan.....berkotak la susu,at the end.....aku finalize dengan sustagen cos under mead johnson jugak. Sustagen kan untuk khasiat 100% .... tapi inulin takde dalam sustagen ni ... anak aku ni alah pada habok...so memang cepat la tersebar virus dalam badan..maka..selsema,batok....mudah datang menjelma.... memandangkan anak aku ni imun ni tahap middle....aku kena tukar susu lagi....sekarang ni dia dah suka nasik..sejak duduk taska ni la..mungkin ramai kawan-kawan kan...yang jadi masalah...imun dia pulak. Buat masa ni....anmum la kot...tapi tengok struktur susu ni ...mungkin bertukar enfa balik....tengok la macam mana...tak pun nespray...ada active protection.

Tu le...nak besarkan anak ni,bukan mudah...macam-macam dugaannya. Ada part senang..ada part susah...bahagian masing-masing Allah beri....bila tak kena batang hidung sendiri....jangan la mengata..bila dah terkena....baru kita ingat kan. Bukan aku mintak anak aku sentiasa sakit....kadang tu terasa jugak la....bila ada yang bercakap..'eh...demam lagi...eh sakit lagi..kerap erk anak aku ni...lemahnya antibodi dia'....Serius! rasa nak penamporrrr & penerajang je! Wehh...ingat aku nak ke anak aku tu sakit....kalau sakit tu boleh pindah...memang aku mintak sakit tu. Biar la aku yang tak sihat...dari anak aku yang sakit. Ye la...anak dia jarang sakit...jarang demam...sihat walafiat la. Grrr...marah okeh! Emo pulak tiba-tiba...sengal dah aku!hahahaha. Emo le kan...kalau orang cakap-cakap gitu....kalau tiba-tiba anak ko sakit terok...baru rasa macam aku rasa. Aku tak mintak la kan....moga anak-anak kita  jauh dari segala penyakit yang berbahaya. Tu je doa aku....sakit demam,selsema..batok...insya allah aku boleh hadapi tapi bila keadaan dah melarat tu harus berwaspada. 

nota: sentiasa bersyukur  

7 comments:

Mommy Prince said...

Dia tengah boost up imune system dia tuh.nanti kuat boleh fight segala bacteria.later on jadik strong alya seperti naruto> eh naruto pulak.hikhik

aku pun rasa nak terajang je kalau org byk ckp nih..sibuk asal.. belum kena batang idung mmg lah.dah kena tgk baru tau! lagi senang berckp dari yg merasakan. mongok. ( tetiba emo gak ngeh3)

elly @ suely said...

aku setakat ni... qimie xde masalah ngan susu... memang dr kecik aku follow kan je dumex tu.... skang ni dia minum dugro madu...

dania plak masalah sket... ms kecik aku bg lactogen, pastu tukar dumex pastu tuka dutch lady, skang dumex balik tp dia mcm x bape nak minum la.... skang ngah pk nak bagi susu pe... berat badan pon xnaik ngat dak kecit tu.... ermmm.... ko ade cdgn x kak?

saveme_zero said...

suel - ko try la beli pack kecik, anmum ke sustagen ke enfa ke. Susu yang aku sebut ni...kira among the best la result dia. Susu yang lain tu pun ok...semua nutrisi ada cuma susu2 yang aku sebut ni,nutrisi dia 2x ganda la.

eLYies said...

dulu aku pernah kasi aqila..takde plak jd cam gini...

shi3la said...

Danial pon guner anmum gak tapi takder plak haku pasan masalah tuhh...wakaka...

kang balik kang kalo haku bagi susu baru haku check eh..mhuahuahua...

atie said...

nota kak sue yang last skali tue...mcm kt entry atie la plak...entry yang terbaru...muehehehhe.....biasalah kak....dalam hidup nie mesti ader jer orang yang tak puas hati ngan kiter...ignore jer...yang penting...alya sihat seadanya.....aminn...

ILA HAFIZ said...

sabo kak..sabo.. hehe

erm..kalau camtu ko try la susu lain. nak wat camne. adatla budak minum susu ni kekadang serasi kekadang x. cam pakai pampers gak..ada ok ada x..

doakan je terbaik utk anak2 kita