Monday, October 18, 2010

Brownies

Sejak merasa brownies fiza mac lalu,lama gila wehh...dah nak abis tahun pun...hahaha. Aku memang telah jatuh cinta dengan brownies fiza made ni. Seyes....sangat menyentap jiwa & raga aku...sentiasa terbayang kesedapan brownies tu..dengan lembabnya,dengan kerangupan badamnya..perghhhhhh..meleleh ko bila makan...hahaha.

Sejak tu....aku dah tanamkan dalam hati aku,nak buat brownies ni...tak puas makan wehh...hahaha. Fiza pun dah tepek resepi dalam blog dia..tapi sejak dah tepek tu..asyik tertangguh je misi aku nak membaking..hahahaha. Ada jeeeeeee aralnya (sebenarnya malas)...korang jangan jadi macam aku okeh...hahahaha. Then last week aku tetapkan hati nak buat jugak! Harus!! so aku pun membeli bahan-bahannya tapi..........seminggu ko ambik masa nak membaking!hahahha..aku letak je kat dapur..tak terusik pun....kesiannn betul. Akhirnya.....dengan hati yang cekal....aku menjalankan misi yang telah tertangguh sekian lama pada tengah malam ahad....hahahaha. Macam ko nak pegi berjuang je kan. Korang kalau rajin...sila la buat. Kalau tak rajin..order je dengan tokei kek ni ok...FIZA

Aku buat tak jadi macam ni...jadi dry...bak kata fiza maybe overbake @ oven panas sangat. Rasa dia masih sama...lagi sedap kalau lembab. Fiza...aku pinjam gambar sebab terlupa snap picas...hahaha
 
Bahan2
(A) - Sebatikan
1 cwn susu cair
1 cwn butter yg dicairkan atau 3/4 cwn minyak kelapa
1 cwn air panas
2 cwn gula perang

(B) - Adun sebati
2 biji telur (gred B)
1 st esen vanila

(C) - ayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 st baking powder
1st soda bikabonat

Cara2
1) Panaskan oven 175c - 10 minit
2) Sebatikan semua bahan A. Tuang bahan B dan sebatikan. Masukkan bahan C. Aku tak gunakan mixer, sekadar guna whisker saje...
3) Alas loyang 10x10cm dengan kertas minyak yg telah digris dengan marjerin.
4) Bakar 40-45 minit (hingga masak).

6 comments:

Lyana said...

waaaa sedapnye.....takpe kak sue..kalo dah try banyak kali sure jadik nanti...

Nana said...

pergh terlior wei

ILA HAFIZ said...

wat brownies kukus lg sedap :)

Ciklinn said...

arghhhhhhhh sedappnyerr.. lma aku tak buat

SyaNa said...

adoi laparrr laparrr

kakyong said...

macam senang nak buat/bhn2 semua ada kat rumah ni.... tp kakyong ni selalu fail bab baking...

ni kalo kacau mcm tu jer.. menjadi tak... riso kalo ia jadi bengkang lagi... :p