Tuesday, October 26, 2010

CARA UPLOAD BLOG TEMPLATE

Saya nak share tutorial untuk upload template yang guna format XML..mean upload template dari website lain.

1st thing yang korang kena buat...lepas dah pilih layout yang korang nak,klik DOWNLOAD. Then akan keluar file download. Save dalam folder PC korang.


2nd thing....lepas dah download,korang kena extract sebab selalunya file XML ni zip..so make sure extract.


Then lepas dah klik extract tu,akan keluar la macam diatas ni dalam folder PC korang

Sebelum nak upload new template,make sure korang save dulu template yang lama.  Klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE ...save dalam folder,tak perlu buat apa-apa..just SAVE je.


Lepas tu....sebelum nak upload....korang tick EXPAND WIDGET TEMPLATE. Then klik BROWSE...cari file template yang korang nak upload tu..make sure XML document (mean yang logo WORLD).....dah klik open...klik UPLOAD. So.....siap dah template baru korang. Nak tengok.....klik preview..dah ok klik SAVE TEMPLATE.


Satu lagi...kalau korang tak nak upload dari web lain,korang boleh gunakan template dari blog sendiri. Klik design --> blogger template designer -----> background ---->background image...di background image ni korang akan nampak arrow kebawah...klik yang tu..then akan keluar la seperti diatas. Kat situ pun banyak template yang lawa-lawa. Tak susah dah nak mencari. Kalau nak buat 3 column,korang klik kat LAYOUT. Lagi satu,blog korang takkan berat la nak loading..so cepat je..sebab pixel template ni kecik sizenya. (tah korang paham ke idak..hehehe) 

SELAMAT MENCUBA!!


4 comments:

Niera said...

Kak Sue tade keja lalalalalala~

ILA HAFIZ said...

ni yg buat dia bz rupanya. ISO Blog...hehehe

zianaRizz said...

setelah smggu jagi blogger n terkial-kial xtau tukar template blog, finally after bce this blog sy telah berjaye tukar template..
thanks sangat2... =D
hehehee

zianaRizz said...

http://zianarizz.blogspot.com/2010/12/akhirnya.html

sila lah tengok ye.. =D