Tuesday, November 02, 2010

Tetamu tak diundang

Kejadian tengahari tadi.....masa mama tengah sidai kain dalam stor,terdengar my princess bercakap-cakap. Pegi la jengah kat depan..rupanya ada 2 orang budak,sorang 4 tahun sorang 5tahun dok melepak kat rumah jiran sebelah. Mama tanya la..buat apa?? 'tengok turtle..sambil tu my princess dok layan borak dengan budak-budak ni. So mama sambung sidai kain....sekali dengar pintu gate depan dibuka...mama pun cargas la sore ni kan..'batisyaaaaa!! rupanya dia ajak budak-budak tu masuk rumah. Aihh....takkan nak kata tak boleh kan. Sambil pantau jugak la....mama pun tanya la budak-budak ni


'Dok mana?'
'Tingkat 3'
Sekali terdengar sore macam mak dok panggil anak...
"hah...mak panggil tu'
yang girl jawab : mak kerja...ayah je ada kat rumah
uikk.....biar betul budak ni

Sekali yang boy ni nak balik...mama suruh la kakak dia balik sekali..kang tercicir adik kat mana-mana lak
'Hahh..adik nak balik dah tu..pegi antar adik..nanti adik kemana-mana pulak'
'ok..nanti kita datang balik yer'
Mama dengar je datang balik (sebab nak tido)...'auntie nak tido la...lain kali datang yer'
'Ehh...tak nak la,kita nak main. Tu bukan adik kita'
Lorrrrrrr....aduhaiii,mama ingat adik badik
'hahh..dok mane ni??'
'kita dok bawah'
'Balik terus..jangan merayap lagi,nanti orang gila ambik..tau tak'.
muka dia macam takot je tengok mama...hahahha...cargas je dia lari sambil tengok mama...hahahha

Yang sorang lagi ni....masih dok main dalam rumah mama...takkan nak halau,tak baik la kan. Ayah mama cakap..kalau budak datang,jangan dihalau...dorang tu pembawa rezeki. Nanti dorang dah penat..dorang balik la. Bagi je air ke..biskut ke...tak abis rezeki tu. Jangan yang bukan-bukan sudah la kan..takot jenis yang panjang tangan....naya jer. Mau mama yang panjang kuku mencengkam tangan tu.

Yang pelik...mana pergi parents dorang yer?? Sure la dalam rumah kan. Apasal la bagi anak-anak keluar rumah tengahari buta. Dibuatnya ada penculik ker....nak salah kan sape. Budak kecik macam ni...sure la mentah lagi. Tak sempurna akalnya. Kalau di umpan dengan gula-gula ke..kedai ker..sure la dorang nak ikutkan. Patotnya pantau la....jangan sewenang-wenangnya bagi anak keluar. Kalau dah jadi apa-apa...baru nak menyesal.

Akhirnya...budak girl ni dah balik dalam kul 2 lebih tadi sebab my princess dah sangat mengantok..& me also sleepy. Takkan nak biar dia main sorang-sorang pulakkan...dengan nada sopan,mama mintak dia balik...bagitau elok-elok kat dia...'adik nak tido'...& mama upah yakult satu...hehehe. Lain kali main lagi yer..dan-dan dia cakap..'esok kita datang lagi yer'....glupppp...hahahahha

6 comments:

el said...

batisya sunyi la tu tu dia ajak budak2 msok umah main..hehehe

eLYies said...

hahahahaha...alya dah pandai bermain dah...

ILA HAFIZ said...

iskh...aku x berkenan tol biokan anak merayap ke rumah orang. nak merayap keluar selagi bukan time nak bermain pun aku x suka. bio la anak aku dok main dalam umah pun xpe. janji selamat.

Anna Da Lady said...

hmmm.betul tu...saya pernah merasai pengalaman tu masa dok kat umah my sis. kiranya budak ni memang jenis berkeliaran pun.sampai masuk dlm rumah orang..kdg2 pelik jugak...mak ayah dia ni tak risau ke..hmmm...

Lyana said...

aiyok...cam ainul gak ni nak kasi orang masuk umah....hukhukhuk.... yang nak dibawa masuk lak adalah budak2 yang berkeliaran kat blok ni..haippppp

suhailas said...

Salam, akak tunpang lalu...ishh menakutkan jeee....tuu lee bukan nak kata kekadang nii parents ambil mudah sgt.bila da ilang haaa baru kalut mencari...ambil leee iktibar dari kejadian kejadian yg lps...