Monday, December 06, 2010

Die

Actually 2hari lepas,mama ada cakap dengan en.somi...rabbit ni nazak sebabnya dia berak cirit,tak nak makan. Masa bagitau nazak,en.somi leh gelak....ampeh tol. Sebelum tu...ada bagi dia makan carrot,mungkin carrot tu buat dia cirit kot. So en.somi bersih-bersihkan badan dia. Mama sapu minyak gamat,kot dia sakit perut...hehehe tapi dia still lemau jer,makan pun tak berapa sangat.
Petang semalam balik je rumah,tengok dah terbaring terkulai layu. Mama gegar la sangkar tu,kot dia tido ke kan...tak bangun-bangun jugak. Terus call en.somi...
`Yang..rabbit u dah mati la'
`Hahh..betul ke sayang?'
`ye la....dah keras tu hah,dah gegar sangkar tak bangun pun'
`Sayang tengok ada semut tak?'
`Takde yang. Habis macam mane tu? Sayang tak sanggup nak buat..geli la yang'
`Erm...takpe la kang balik orang buat'
Pendek umur rabbit ni..sian dia. Tak tahu sebab apa...masa mula-mula ok jer,aktif dari sibetina tu. Sekarang ni,sibetina tu yang gemok gedempol ko. Kalau lepas,wahh...sakan betul. En.somi nak cari kawan untuk betina tu. Aihh...cakap tak yah,nak jugak.Suka hati la...asal jangan suruh mama buat itu ini sudah la yer

3 comments:

Anonymous said...

alah ciannyer rabbit dah die...actually aku pun pernah bela rabbit..tak larat nak basuh sangkar dia ko..asyik berak jer...taik bulat bulat ..geli aku...setau aku..kalau rabbit yang biasa makan dedak tu..dia tak leh makan sayur sayur ni..carrot ker..kangkong ker..itu leh wat dia cirit birit..taik pun tak bulat bulat dah...sebab dia sakit perut..ko boleh dapatkan satu cecair ubat utk perut rabbit..aku dah lupa nama dia la..cecair ni leh campur ngan air minum rabbit utk elakkan dia sakit perut..

Anonymous said...

ada mandikan rabbit tue ker? dulu i pun ada bela jugak, then i mandikan dia, mmg sari suntuk dia merajuk tak mau makan, cirit birit n terbaring jer....org kata tak boleh mandikan dia sebarangan...kena letka kat luar bagi dia kena matahari, but i mmg tak pernah kurung my rabbit...so kena selalu pantau

A.I said...

alahaiiii...siannye rabbit tu :(