Thursday, April 28, 2011

Disuatu malam yang sunyi

Hari ni hari khamis malam jumaat..malam keberkatan. Tiba-tiba teringat satu peristiwa yang berlaku pada mama,ni citer keliwon yer..hehehe. Peristiwa ni terjadi masa mama belum kahwin,rasanya 7-8tahun lepas. Pergi & balik kerja,mama pergi dengan ayah mama. Masa tu ayah mama masih bekerja,belum pencen lagi. Satu hari tu hujan lebat sangat,kalau dah hujan sure la jalan akan sesak. Bayangkan...pukul 7malam,we all masih di cheras. Hari tu memang sesak sangat,ada accident yang terok...kereta langsung tak bergerak! 

Finally,ayah mama kata kita ikut short-cut,ikut jalan belakang dari ampang tembus ke empangan semenyih. Memang lengang la jalan tu,gelap gelita sangat sebab memang takde lampu jalan. Mama dok sebelah,layan lagu je la kan sambil tu borak-borak dengan ayah mama. Tiba kat jalan sg lalang,memang gelap la tambah lagi kiri kanan hutan! Dalam hati ni allah je la yang tahu,kecut perut jugak gelap-gelap ni kan,dah tu satu kereta pun takde lalu. Waktu tu jam menunjukkan pukul 8.30 keatas dah.

Sekali kat depan,mama & ayah mama perasan ada satu kereta tapi dia bawa slow gile!! rasanya dalam 10-20km je. Tiba-tiba hati mama dap dup dap dup,aishhh...apahal lak kereta ni slow sangat. Kitaorang ikut je la belakang kereta tu tanpa mengesyaki apa-apa..tapi dalam hati dok baca ayat kursi...hahahaha. Ayah mama tak boleh tahan agaknya orang tu bawa slow sangat,ayah mama potong tapi potong pun slow je la kan sebab jalan kampung. Masa potong tu kan,mama pandang la kereta tu. Korang tau apa yang mama nampak?? KERETA TU TAKDE PEMANDU!!!!Ya allah...menggeletar pale lutut wehh! Yang lawaknya tangan ni terus meraba radio,cari channel IKIM...(baru la ko nak ingat kan,kalau tak berdangut ko ye)..hahahaha. Time tu pulak channel tak jumpa! Boleh???? Sambil tu mama tengok jugak cermin pandang belakang tu,sekali kereta tu hilang! Mama terus kaku,tak bercakap sepatah langsung,ayah mama pun sama...hahaha tapi ayah mama takde la secuak mama kan...hahaha.

Sampai kat pekan semenyih,ayah mama tanya nape?? hahh..nampak apa?? Ayah nampak ke tadi?? kereta takde pemandu ker?? Hahh..ayah pun nampak ke?? sambil ayah mama gelak,hahh!mengagau cari radio tak jumpa...hahaha. Ada ke patot gelakkan mama. Aduhh...memang mama ketar la time tu. Ingat mama sorang je nampak,rupanya ayah mama pun sama. Sejak tu,kalau jalan sesak macam mane pun...memang mama tak bagi ayah mama lalu situ dah kalau malam-malam.

2 comments:

Lyana@Mely said...

pergh...kalo aku dah menjerit tu kak..huhuhuu

irma said...

mak ai...beraninya ko nengok siap toleh blkg...huhu kalo aku dah kaku...